Trumps tidligere rådgiver vil investere 66 milliarder i Grønland

- En gruppe investorer og jeg arbejder på at investere i både minedrift, energiudvikling, fiskeri og andre områder. Jeg har samtaler med mine kollegaer i det private, hvor der er et ønske om at lægge 10 milliarder dollars, som svarer til cirka 66 milliarder kroner, så hurtigt som muligt.
Sådan udtaler Drew Horn i et interview med KNR. Under Donald Trumps forrige periode som præsident var han stabschef for kontoret for internationale anliggender i det amerikanske energiministerium.
I dag arbejder han som direktør i firmaet GreenMet, som blandt andet investerer i den grønlandske mineindustri.
Mens han arbejdede i Det Hvide Hus, rejste Drew Horn rundt i Grønland og talte med politikere fra både naalakkersuisut - herunder naalakkersuisoq for råstoffer, Naaja Nathanielsen (IA) - oppositionen og med private aktører om investeringer i mine- og energisektoren.
Selvom Drew Horn ikke længere er at finde i Det Hvide Hus, har han ikke sluppet interessen i Grønland. I disse dage rejser han som direktør atter rundt i landet sammen med forskellige amerikanske erhvervsbosser.
Han er blandt andet i Narsaq for at inspicere området, Killavaat Alannguat, som det amerikanskejet mineselskabet Tanbreez fik udnyttetilladelse til i 2020.
Miner om tre år
Når snakken falder på, hvilke investorer Drew Horn arbejder med, nævner han investeringsfirmaer såsom Libra Group fra London og Cerberus Capital fra New York. Men andre samarbejdspartnere inkluderer også tech-selskaber såsom Tesla.
Selskaberne er interesserede i sjældne jordarter. Men de er også interesserede i at investere i tang-industrien omkring Nuuk og i et vandkraftværket nær Sisimiut, som GreenMet håber kan bruges til at lave strøm til datacentre.
Adspurgt til tidshorisonten for at åbne en mine med amerikansk investering, arbejder Drew Horn med en tidslinje på et til tre år.
- Alt er besværligt i Arktis. Globalt tager det i gennemsnit 20 år at etablere en mine. Men vi har allerede partnerskaber, som er klar til at producere, mens større miner, som kræver mere udvikling, ideelt set kan have en demonstrationsproduktion om 18 måneder. Derefter vil det tage et par år, før de mere massive projekter kan kommercialiseres, siger han.
Forbindelser til Trump
Men det er ikke alle i befolkningen, der i de her tider er glade for USA. I kølvandet på udtalelser fra den amerikanske præsident, Donald Trump, der ønsker, at USA skal overtage Grønland, er folk på gaden i protest.
Der har været spekulationer om, hvorfor præsident Trump ville overtage Grønland. Hvad er dine tanker om det givet din tilknytning og viden om Trump-administrationen?
- Jeg kan ikke tale på vegne af præsident Trump. Jeg tror, mange af budskaberne kompliceres og gøres forvirrende. Jeg synes ikke, det er realistisk at bruge det ladede ord 'overtage'. Det er nok mest af alt forretningssnak.

Vi har netop haft en historisk demonstration imod udtalelserne fra Trump. Hvordan har den modstand påvirket dit arbejde?
- Det har tydeliggjort, at jeg skal være præcis, når jeg taler om, hvad vi kan tilbyde som et privat amerikansk selskab. Mine investorer og jeg respekterer ønsket om uafhængighed.
- Jeg ved, det er fortællingen i pressen (at Donald Trump vil overtage Grønland, red.) men jeg har i hvert fald ikke hørt nogle seriøse samtaler eller planer om at overtagelse.
Derimod fortæller Drew Horn, at hans investorer er mere end villige til at investere i grønlandske virksomheder ud fra landets vilkår og i samarbejde med lokale.
- Jeg har samtaler med ledere fra Grønland og Danmark, hvor de spørger, hvad det er, vi er uenige om. Der svarer jeg: "Ikke rigtig noget".
Afviser at være trojansk hest
Det australske mineselskab, som forsøgte at åbne en mine i syd blev beskyldt for at være kinesisk, da de havde kinesiske investorer. Hvor går grænsen for at være et privat selskab, når du selv har forbindelser med Det Hvide Hus og Donald Trumps regering?
- Jeg arbejder ikke længere for den amerikanske regering. Jeg er en fuldt ud privat leder af mit firma, som træffer beslutninger ud fra egne interesser. De interesser gavner både USA, Grønland og andre med-investorer.
- Samtidig kommunikerer vi selvfølgelig med Det Hvide Hus. Som leder af et privat firma er det nødvendigt at samarbejde med landets beslutningstagere. Det gælder, uanset hvor vi driver forretning, siger Drew Horn.
Hvad har du at sige til kritikere, som vil pointere, at du udøver blød magt for USA og forsøger at påvirke befolkningens holdning?
- Vi er en gruppe af investorer og forretningsledere, som bogstaveligt talt blot er interesseret i at bringe vækst til områder, hvor det er ønsket.
- Men jeg kan godt forstå skeptikerne, som ud fra min baggrund vil kalde mig en trojansk hest, som gennem blød magt forsøger at påvirke befolkningen. Jeg håber bare at få mulighed for at bevise det modsatte – nemlig at vi er interesserede i at bringe økonomisk vækst, siger han.