Tredje dag i drabssagen fra Nuuk: Hvad viser DNA-sporene?

Dagens retsmøde i sagen om drabet på den 82-årige kvinde, der skete en januarmorgen sidste år, stod i DNA-sporenes tegn, og de sidste vidner blev afhørt.
Foto © : Simon Uldum
02. oktober 2024 17:13

Onsdag var anden sidste dag, hvor der skulle beviser på bordet fra anklagerens side om, hvorfor de mener, at den 22-årige, der sidder på anklagebænken for drabet på en 82-årig kvinde, er gerningsmanden.

Beviserne, der blev fremlagt i dag, var DNA-spor. Blandt andet fra det værktøj, der blev fundet i kvindens hjem efter drabet, men også fra tiltaltes tøj. 

En stor del af dagen blev altså brugt på en omfattende dokumentation af sagen fra specialanklager Signe Egsgaards side. Hun er den anklager, der har ført sagen for Grønlands Politi hele vejen igennem.

Alt skal bevises

Den 22-årige er tiltalt for manddrab og voldtægt. Om voldtægten er sket før eller efter kvindens død, ved man ikke, og derfor er den 22-årige også tiltalt for usømmelig omgang med lig og derudover usømmelig behandling af lig. Fordi han også har skåret i liget, ifølge anklageskriftet.

Sagen kort

Den 22-årige mand er tiltalt for manddrab, voldtægt, usømmelig omgang med lig og brandstiftelse.

Offeret var en kvinde på 82 år, som blev fundet død i en lejlighed i Nuuk 31. januar sidste år.

Anklagemyndigheden går efter den hårdeste foranstaltning og vil have den 22-årige idømt forvaring på ubestemt tid.

Den 22-årige nægter sig skyldig, og han har også nægtet at udtale sig i retten.

Sagen er for retten i fire dage, og dommeren og domsmændene voterer torsdag. Hvornår der falder dom, vides endnu ikke. 

Anklageren dokumenterede DNA-spor på de forskellige genstande, som den 22-årige er tiltalt for at have brugt til at slå den afdøde kvinde. Og DNA-spor fra tiltaltes bukser, som han havde på, da han blev anholdt på en trawler i februar sidste år.

Og prøverne viste, at det med den største sandsynlighed er den 82-årige kvindes blod, der er fundet på genstandene fra gerningsstedet og tre steder på indersiden af tiltaltes bukser.

Mere end en million

To af de i alt tre genstande blev vist frem i retten i forbindelse med, at de groveste billeder af den afdøde 82-årige blev vist til dommeren, domsmænd og forsvarsadvokaten.

Og her gav tiltalte for første gang i dag lyd fra sig, da han begyndte at snøfte og måtte gentagne gange tørre øjnene og pudse næse.

Derudover valgte Signe Egsgaard også at nævne resultatet af den prøve, der blev taget af kvindens underliv.

Den viste nemlig, at det med størst sandsynlighed var tiltaltes DNA, der blev fundet i underlivet. 

I rapporten fra Retsmedicinsk Afdeling slår de fast, at det er ‘mere end en million gange sandsynligt, at den DNA, der blev fundet i underlivet, stammer fra den tiltalte’.

Og den sandsynlighed er den højeste, som Retsmedicinsk Afdeling bruger, når de vurderer DNA-prøver, forklarede anklageren under sin dokumentation.

Ven udeblev

Det kom også frem under dagens retsmøde, at politiet ved ransagningen af tiltaltes kahyt på den trawler, han blev anholdt på, fandt en pose med afklippet hår i to forskellige længder og et bundet reb. I retten blev der vist billeder af håret, der var gråt. Hvorvidt det tilhører den afdøde, blev ikke nævnt.

Udover DNA blev to vidner afhørt i forholdet fra 2022, hvor den 22-årige er tiltalt for at blufærdighedskrænke en pige.

Det ene vidne var pigens far, der bekræftede, at det var den tiltalte, der blufærdighedskrænkede hans datter. Det andet vidne var en ven til den 22-årige, der ikke huskede meget fra den aften.

Oprindeligt skulle to af tiltaltes venner have vidnet i sagen, men den ene udeblev.

Retssagen fortsætter i morgen, hvor dommeren og domsmændene skal voterer.

KNR har i tidligere artikler skrevet, at der forventes at falde dom torsdag. Men dommeren har oplyst, at det endnu ikke kan siges, hvornår der afsiges dom. KNR beklager fejlen.