Traumebehandling skal hjælpe grønlandske børn

Psykologer har udviklet nye metoder til at udrede og behandle traumer hos børn, der har været udsat for vold og misbrug. Nu skal de bruges i Grønland.
En ny ph.d-afhandling fra Syddansk Universitet har udviklet og tilpasset en række redskaber til opsporing og behandling af børn med traumer, der nu skal bruges i Grønland. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
25. november 2019 12:54

Hvert tredje barn født i Grønland i 1990’erne har ifølge Statens Institut for Folkesundhed haft en barndom med alkoholiserede forældre og vold i hjemmet, og hvert femte barn har været udsat for seksuelle overgreb.

En del af disse børn risikerer at opleve posttraumatisk stress (PTSD) på samme måde, som soldater får krigstraumer. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Hidtil har der ikke været nogen systematisk hjælp til disse børn. Men en ny ph.d-afhandling fra Syddansk Universitet har udviklet og tilpasset en række redskaber til opsporing og behandling af børn med traumer, der nu skal bruges i Grønland.

Programmet er foreløbig gået i gang i tre af landets fem kommuner.

LÆS OGSÅ Folketinget vedtager aftale om 80 millioner kroner til grønlandske børn

- Hvis vi kan finde de traumatiserede børn tidligere, kan vi hurtigere hjælpe dem og få reduceret deres traumesymptomer. Så kan børnene for eksempel bedre koncentrere sig i skolen, og vi kan mindske risikoen for, at de får psykiske og fysiske problemer senere i livet, siger psykolog og postdoc Sille Schandorph Løkkegaard fra Videnscenter for Psykotraumatologi på Syddansk Universitet.

Hun har været med til at udvikle og afprøve de nye redskaber i forbindelse med den ph.d.-afhandling, hun netop har udgivet.

- Ved at bruge en struktureret legetest og en særlig tegneserietest kan psykologer få indblik i, hvordan barnet oplever verden, og om barnet er i fare for at udvikle posttraumatisk stress, siger Sille Schandorph Løkkegaard.

Let at tilpasse test til Grønland

Naja Lund Kielsen, der er psykolog og leder af familiecentret i Kujalleq Kommune med knap 7000 indbyggere i Sydgrønland, oplever, at seksuelt misbrugte eller voldsramte børn må vente på behandling, selvom de åbenlyst mistrives.

Kommunen er i øjeblikket i gang med at indføre de nye redskaber i grønlandske versioner, som ifølge Naja Lund Kielsen udfylder et stort tomrum i hjælpen til børn og unge.

- Vi har i flere år arbejdet med at hjælpe traumatiserede voksne, som har været udsat for overgreb. Men vi har i årevis råbt på bedre redskaber i forhold til børn og unge. Mange børn er traumatiserede, ikke kun på grund af seksuelle overgreb og vold, men også fordi vi lever i et samfund, hvor der kan ske ulykker, fordi naturen er meget tæt på og kan være voldsom. Traumeoplevelser kan på den måde være meget normale i Grønland, siger Naja Lund Kielsen.

Hun understreger, at fordelen ved den særlige legetest er, at barnet ikke føler sig udspurgt, og at den er let at tilpasse til grønlandske børn.

I sidste uge afsatte Folketinget i alt 80 millioner kroner over de næste fire år til at hjælpe børn, der er udsat for overgreb.