Folketinget vedtager aftale om 80 millioner kroner til grønlandske børn

Folketinget har vedtaget at sende 80 millioner kroner som bidrag til hjælp af grønlandske børn, der er udsat for overgreb.
Folketinget afsætter 80 millioner kroner over de næste fire år til at hjælpe børn i Grønland, som er udsat for overgreb. Foto © : KNR
21. november 2019 07:23

Et bredt politisk flertal i Folketinget har givet en tommelfinger op til at sende 80 millioner kroner over de næste fire år til at hjælpe børn i Grønland, som er udsat for overgreb, skriver Ritzau. 

- Det er jo helt utrolig vigtigt, at vi også kan handle til gavn for de grønlandske børn, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

Hjælp aftalt i oktober

I oktober underskrev naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen (S), og socialminister Astrid Krag en aftale om at Danmark skal bidrage til indsatsen over for udsatte børn og unge i Grønland.

LÆS OGSÅ Abelsen og Krag underskriver: Aftale om dansk hjælp til børn og unge er sikret

I forbindelse med aftalen udtalte Astrid Krag, at regeringen ønskede at afsætte 80 millioner kroner til hjælpen de næste fire år. Og det har alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige nu vedtaget.

- Jeg er utrolig glad for, at vi med aftalen sikrer hjælp til de alt for mange børn i Grønland, som bliver udsat for seksuelle overgreb. Nu bliver der fulgt op på det arbejde, som er sagt i gang mellem den danske og grønlandske regering, siger Astrid Krag.

Grønland får godt ni procent af pulje

Pengene kommer fra en reserve på 849 millioner kroner, der er afløseren for den nu nedlagte satspulje, og som skal fordeles til indsatser på social- sundheds og arbejdsområdet.

LÆS OGSÅ Dansk socialminister i Nuuk: Håber på 80 millioner kroner mere til Grønland

De i alt 80 millioner til grønlandske børn er en af de tungeste poster i aftalen, mens en lang række indsatser får tildelt en mindre del af reserven.

Hjælp til børn i Grønland er en vigtig sag for den socialdemokratiske regering, og statsminister Mette Frederiksen (S) gav under et besøg i Grønland et løfte om, at hun personligt vil kæmpe mod de mange seksuelle overgreb.