Dansk socialminister i Nuuk: Håber på 80 millioner kroner mere til Grønland

Den danske socialminister er lige nu i Nuuk, hvor hun mødes med naalakkersuisoq Martha Abelsen.
Hjælpen kommer, efter at Naalakkersuisut i forsommeren bad Danmark om hjælp til børn i blandt andet Tasiilaq. Det skete efter DR-dokumentaren "Byen hvor børn forsvinder", som viste horrible forhold for børn og unge i Tasiilaq. Foto © : KNR
09. oktober 2019 16:24

I slutningen af sidste måned sendte den danske regering 5,3 millioner kroner til Grønland. Pengene skal bruges til et akutteam, der skal hjælpe seksuelt misbrugte børn i Tasiilaq.

Håbet er, at 80 millioner mere kan være på vej, siger den danske social- og indenrigsminister Astrid Krag fra Socialdemokratiet til KNR. 

LÆS OGSÅ Danmark sender 5,3 millioner kroner til seksuelt misbrugte i Tasiilaq

I øjeblikket er hun på besøg hos naalakkersuisoq Martha Abelsen (S) i Nuuk.

 

Otte gange så mange anmeldelser

- Grønland har mere end otte gange så mange anmeldelser om seksualforbrydelser som i Danmark og på Færøerne.
- I Grønland har Tasiilaq det højeste antal anmeldelser om seksualforbrydelser mod børn og unge per indbygger.
- I 2018 var 27 procent af anmeldelser om kønsligt forhold til børn under 15 år fra Tasiilaq, mens befolkningen i Tasiilaq udgjorde 5 procent af den samlede grønlandske befolkning.

- De 5,3 millioner kroner er til en akutpakke – men de penge er slet ikke nok. Derfor vil vi starte et langsigtet samarbejde, og vi håber på opbakning i Folketinget til at kunne afsætte yderligere 80 millioner kroner, siger Astrid Krag.

Meningen er, at de 5,3 millioner kroner skal bruges til et akutteam, som forventes at bestå af socialrådgivere, psykologer og familiebehandlere i tre måneder, der først og fremmest skal komme til bunds i sagsbunkerne i Tasiilaq og omegn. 

Men det er kun begyndelsen, slår Astrid Krag fast. For en langsigtet løsning handler om mere end at yde hjælp her og nu. 

- Vi arbejder i tre overordnede spor, hvor det første er at få taget ordentligt hånd om de børn, der er udsat for seksuelle overgreb. Og så er der krænkerne. Vi ved, at der er en risiko for, at deres gerninger går i arv hos dem, de har krænket, siger Astrid Krag. 

LÆS OGSÅ Kommunechef i Tasiilaq: Der er optimisme herovre i dag

- Det tredje spor handler om bredere forebyggelse, for hvordan kommer vi grundlæggende problemerne til livs?, spørger ministeren.

En arbejdsgruppe med folk fra Socialministeriet i Danmark og myndigheder her i landet skal aflevere deres anbefalinger i det første halvår af 2020. 

Hjælpen kommer, efter at Naalakkersuisut i forsommeren bad Danmark om hjælp til børn i blandt andet Tasiilaq. Det skete efter, at DR-dokumentaren "Byen hvor børn forsvinder", som viste horrible forhold for børn og unge i Tasiilaq.