Abelsen og Krag underskriver: Aftale om dansk hjælp til børn og unge er sikret

Martha Abelsen og hendes danske kollega Astrid Krag har skrevet under på, at Danmark skal bidrage til indsatsen over for udsatte børn og unge i Grønland. Også på lang sigt.
Naalakkersuisoq for sociale anliggender Martha Abelsen (S) og socialminister Astrid Krag har skrevet under på, at Danmark skal bidrage til en langsigtet indsats. Foto © : Ane-Marie Petersen, KNR
Skrevet af Christine Hyldal
10. oktober 2019 11:25

Forholdene for udsatte børn og unge i Tasiilaq og resten af Grønland skal være bedre.

Det har naalakkersuisoq for sociale anliggender Martha Abelsen (S) og socialminister Astrid Krag fra Socialdemokratiet netop skrevet under på.

Otte gange så mange anmeldelser

- Grønland har mere end otte gange så mange anmeldelser om seksualforbrydelser som i Danmark og på Færøerne.
- I Grønland har Tasiilaq det højeste antal anmeldelser om seksualforbrydelser mod børn og unge per indbygger.
- I 2018 var 27 procent af anmeldelser om kønsligt forhold til børn under 15 år fra Tasiilaq, mens befolkningen i Tasiilaq udgjorde 5 procent af den samlede grønlandske befolkning.

- Det tværgående arbejde mellem Grønland og Danmark, som vi nu sætter i gang, er et resultat af Naalakkersuisuts henvendelse til Danmark. Det vil have fokus på, hvordan vi kan forbedre forholdene for udsatte børn og unge i Grønland, siger Martha Abelsen.

- Mange skal inddrages og involveres i arbejdet - og tage ansvar for, at alle børn i Grønland har et trygt, sundt og godt børneliv. Jeg ser frem til at følge dette arbejde, og jeg ser frem til anbefalinger og løsningsforslag – og jeg vil sikre, at der bliver fulgt op på dem.

Regering vil bruge 80 millioner

Arbejdet skal fokusere på, hvordan en indsatsen over for udsatte børn og unge i Grønland kan blive styrket på længere sigt - ikke mindst for de børn og unge, der udsættes for omsorgssvigt eller overgreb.

I går fortalte social- og indenrigsminister Astrid Krag til KNR, at regeringen ønsker at afsætte 80 millioner kroner til det videre arbejde over de næste fire år. Men hvis de ikke er nok, er Astrid Krag åben for, at der afsættes flere penge, tilføjer hun i dag.

- Hvis vi ikke kan alt det, som vi gerne vil kunne, så må vi politisk tage stilling til, om der skal afsættes yderligere midler over årene. Det kan også være, at anbefalingerne peger længere frem end de fire år. Så må vi også forholde os til det, siger Atrid Krag.

LÆS OGSÅ Dansk socialminister i Nuuk: Håber på 80 millioner kroner mere til Grønland

- Problemerne i Grønland er alvorlige. Vi hører om børn ned til tre år, der er smittet med kønssygdomme, og at 80 procent af kvinderne i Tasiilaq har været udsat for et overgreb.

- Det siger noget om, hvor stort omfanget er, siger Astrid Krag.

I slutningen af sidste måned sendte den danske regering 5,3 millioner kroner til Grønland. Pengene skal bruges til et akutteam, der skal hjælpe seksuelt misbrugte børn i Tasiilaq.

Kommissorium er underskrevet

Og i dag er kommissoriet for det videre arbejde så blevet underskrevet. I første omgang nedsætter regeringen og Naalakkersuisut en fælles arbejdsgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan børnene bedst hjælpes.

Gruppen, som består af blandt andre repræsentanter fra Social- og Indenrigsministeriet, Justitsministeriet og Departementet for Sociale anliggender, skal præsentere anbefalingerne til sommer.

LÆS OGSÅ Danmark sender 5,3 millioner kroner til seksuelt misbrugte i Tasiilaq

Foruden at komme med anbefalinger til hvordan overgreb kan forebygges, skal gruppen fokusere på, hvordan de børn, der har været udsat for et overgreb, bedst hjælpes.

Også krænkerne skal i fokus. Arbejdsgruppen skal blandt andet se på, hvordan efterforskningen i sager om overgreb kan styrkes, ligesom den skal fokusere på behandling og rehabilitering af krænkere.

Hjælpen kommer, efter at Naalakkersuisut i forsommeren bad Danmark om hjælp til børn i blandt andet Tasiilaq. Det skete efter, at DR-dokumentaren "Byen hvor børn forsvinder", som viste horrible forhold for børn og unge i Tasiilaq.