Foto: Kriminalforsorgen i Grønland

Transparency Greenland: Der skal være mere åbenhed i offentlige virksomheder

Der skal være mere åbenhed om ansættelse og aflønning af bestyrelsesmedlemmer i offentligt ejede virksomheder. Det slår Transparency International Greenland fast i ny rapport.

Sager om høje honorarer til bestyrelsesformænd i selvstyreejede virksomheder, rygter om nepotisme eller ukompetente bestyrelsesmedlemmer, der er udpeget på forkert grundlag.

Det er altsammen ting som kan undgås med åbenhed, lyder budskabet fra Transparency International Greenland, TIG.

I en ny rapport fra TIG har organisationen undersøgt Selvstyrets og Kommuneqarfik Sermersooq’s processer for udpegning af bestyrelsesmedlemmer, håndtering af bestyrelsesmedlemmernes inhabilitet, retningslinjer for bestyrelsernes arbejde og gennemsigtighed i de offentligt ejede selskaber.

- Her i landet er det jo sådan, at vi har rigtigt mange store offentligt ejede selskaber. Dermed har det offentlige også en ret stor indflydelse på, hvor åbne man vil være, understreger næstformand i TIG, Naaja H Nathanielsen.

- Hvis man skaber klarhed over, hvorfor en person er udpeget til at sidde i en bestyrelse, og hvilke kompetencer personen har, så modvirker man i hvert fald myter om, at personen ikke skulle være kompetent eller skulle være udpeget af politiske årsager eller lignende, siger hun.

Derfor er TIG kommet med en række anbefalinger om, hvor åben man skal være i forhold til bestyrelsesmedlemmernes CV og kompetencer og omkring processen med at udvælge bestyrelsesmedlemmer.

Ud over at få fakta på bordet kan man med mere åbenhed forhindre nepotisme og andre uhensigtsmæssige ting, mener Naaja Nathanielsen.

- Skulle der være den uheldige situation i et samfund, at man rent faktisk får udpeget nogen med mangelfulde kompetencer - jamen så kommer det også frem i lyset og er genstand for en offentlig debat, siger hun. 

Du kan læse rapporten HER

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt