Transparency accepterer delvis mørklægning af Pituffik-rapport

Formand Anita Hoffer opfordrer Kim Kielsen til åbenhed med den forsinkede rapport. Hun har dog forståelse for, hvis dele af den bliver hemmeligholdt.
Formanden for den grønlandske organisation der arbejder på at forbygge korruption, undrer sig over, at politikerne tilbageholder oplysninger om landets økonomi.
24. april 2015 05:00

Naalakkersuisut bør fremlægge så meget af Pituffik-undersøgelsen som muligt - og så skal vi respektere, hvis der er dele af den, vi ikke må se.

Det mener formand for Transparency Greenaland, Anita Hoffer. Formand for Naalakkersuusit, Kim Kielsen (S) vil ikke garantere indsigt i rapporten, der skal kulegrave, hvordan Greenland Contractors tabte servicekontrakten på Thule Air-Base til udenlandske hænder. Forklaringen er ifølge Kim Kielsen, at der er sikkerheds- og udenrigspolitiske hensyn at tage.

Læs også Kielsen presset af pressen

Forståelse for åbenhed med begrænsninger
Anita Hoffer opfordrer Kim Kielsen til at udvise åbenhed, når rapporten er færdig. Hun har dog forståelse for, hvis åbenheden kommer med begrænsninger.

- Man skal offentlige så meget som muligt. Det vil sige, at hvis der er ting, der er grund til, at man ikke skal offentliggøre, så har vi forståelse for, at det er sådan, det er. Men det skal ikke afholde dem fra at offentliggøre, hvad der ellers måtte være tilbage, siger hun.

Anita Hoffer opfordrer også Naalakkersuisut til at indvie nogle af Inatsisartut-medlemmerne i rapportens konklusioner. Det kan være med til at sikre en form for åbenhed, hvis dele - eller hele rapporten - ikke må offentliggøres.

Transparency: Vi må stole på politikerne
Der er dog ikke meget at gøre for resten af befolkningen, hvis vi vil finde ud af, hvem og hvad der var skyld i, at millionkontrakten blev sat over styr. Kim Kielsen skal fortælle os det. Hvis han vælger ikke at gøre det, må vi stole på, at han gør, hvad der skal til for at det ikke sker igen, siger Anita Hoffer.

- Dem der har ansvaret for undersøgelsen, har også ansvaret for at sikre, at de fejl som undersøgelsen måtte vise, ikke bliver gentaget. Hvis de ikke offentliggør det hele, skal de ihvertfald bære det ansvar, der måtte følge, siger hun.

Rapporten er forsinket, da man lige nu undersøger habiliten på advokaten bag undersøgelsen.

Læs også Avis: Han står for Selvstyrets uvildige Pituffik-undersøgelse