Foto: Helle Nørregaard

Demokraterne: Torsk og parlament sprængte koalitionen

De interne magtkampe i Siumut gjaldt især øgede torskekvoter og planen om en ny parlamentsbygning.

Forskellige holdninger til emner som torsk og parlamentsbygning fik koalitionen til at sprænges, fordi der er interne magtkampe i Siumut.

Det siger Demokraternes tidligere naalakkersuisoq for finanser og råstoffer, Randi Vestergaard Evaldsen, der i dag måtte aflevere sin taburet til Inuit Ataqatigiit.

 - Jamen en stor del af det, er den splid, der er i Siumut, siger Randi Vestergaard Evaldsen uden dog at ville give konkrete eksempler på, hvordan og hvem, der er indblandet i den interne splid i landets største parti:

- Det vil jeg ikke give eksempler på, jeg er formand for Demokraterne, det må Kim (Kielsen, red.) selv tage med hans bagland. Men man kan godt mærke det, når man sidder i koalition at der er nogle stridigheder nede i deres gruppe.

Ifølge den nu tidligere naalakkersuisoq for finanser og råstoffer, kom Siumut-spliden til udtryk under behandlingen af især to sager.

 

Ny parlamentsbygning

- Vi kan se med parlamentsbygningen, hvor stor uenighed vi egentlig har om en parlamentsbygning. Hvor de mener det er en god ide, og vi mener, det er en dårlig idé.

Læs også Ny parlamentsbygning skal drøftes i udvalg

Det omdiskuterede forslag om en ny parlamentsbygning fremsat af Inatsiartuts formandsskab mødte stærk modstand fra demokraterne og alle øvrige små partier, inklusive Partii Naleraq. Til gengæld fik forslaget opbakning i salen af den ene af Siumuts nye partnere, nemlig Inuit Ataqatigiit.

Læs også Tillie: Hvad skal vi med parlaments-bygning til 300 mio?

Læs også Drømmen om en ny parlamentsbygning lever endnu

Læs også Lars-Emil Johansen skrinlægger ny Inatsisartut-bygning

 

Kompromis om torsk

Det andet spørgsmål - om forvaltning af torskebestanden fik også gnisterne til at springe i koalitionen.

- For eksempel torskeaftalen, hvor vi har siddet til stærke forhandlinger, hvor der også er forskelligheder, siger Randi Vestergaard Evaldsen. 

Læs også Naalakkersuisut forhøjer torskekvote med 8000 tons

Den 14. oktober forhøjede det daværende Naalakkersuisut torskekvoten med 8000 tons. En forhøjelse som var tre gange så høj som blev anbefalet fra Naturinstitut. En aftale Demokraterne gik med på som et kompromis mod til gengæld at få afskaffet kvotefri zoner for hellefisk samt en forvaltningsplan for lomviefangsten.

Læs også Torskefiskeriet vil gå tilbage

Læs også Offentlig person udsat for Facebook-trusler

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt