Motzfeldt slår fast: Der bliver en forårssamling, og forberedelserne er i gang

Forårssamlingen bliver kortere, og Naalakkersuisut får færre opgaver. Forbereddelserne er i gang, siger formand for Inatsisartut.
- Naalakkersuisuts magt og Inatsisartuts magt er adskilt. De eneste, der bestemmer om Inatsisartut skal til samling eller ikke, er medlemmerne af Inatsisartut, siger Vivian Motzfeldt.
23. april 2020 05:36

Inatsisartuts forårssamling har aldrig været udskudt, og nu er man i gang med forberedelserne til det.

Det siger formand for Inatsisartut Vivian Motzfeldt.

- Den har aldrig været stoppet. Det blev fra starten besluttet, at udviklingen af coronavirusset bliver fulgt herfra, og det har formandskabet holdt fast i fra starten, siger Vivian Motzfeldt.

LÆS OGSÅ Oppositionspartier: Hold nu den forårssamling

Og nu har et enigt formandskab sagt god for, at forberedelserne til en kortere udgave af en forårssamling skal begynde, siger Vivian Motzfeldt.

- Derfor kan vi i de kommende dage meddele datoen for, hvornår samlingen starter, siger Motzfeldt.

Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, sagde under et pressemøde i marts, at forårssamlingen burde droppes.

Kielsen sagde dengang, at han efter samtaler med de andre partiledere havde sendt et forslag om helt at droppe forårssamlingen. Der var simpelthen ikke kræfter i Selvstyret til at arrangere en forårssamling midt under coronakrisen, lod han forstå.

LÆS OGSÅ Inatsisartuts forårssamling er droppet

Men det afviste formanden for Inatsisartut. Vivian Motzfeldt påpeger igen i dag, at Naalakkersuisut ikke har bemyndigelse til at droppe en samling.

- Naalakkersuisuts magt og Inatsisartuts magt er adskilt. De eneste, der bestemmer om Inatsisartut skal til samling eller ej, er medlemmerne af Inatsisartut, siger Vivian Motzfeldt.

Hun oplyser, at punkter fra sidste års efterårssamling, der blev skubbet frem til dette års forårssamling, bliver færdigbehandlet. 

Derudover skal blandt andet Finansudvalget og Revisionsudvalget blive nedsat og en delegation til FNs generalforsamling udpeges, forklarer Vivian Motzfeldt.

- Derfor regner vi med, at Inatsisartutsamlingen ikke bliver en større byrde for Naalakkersuisut, mens vi opfylder kravene til vores forretningsorden, siger Vivian Motzfeldt.

LÆS OGSÅ Stor uenighed: Skal Inatsisartut samles i foråret eller ej?

Hun er også en af formandskandidaterne til Siumuts generalforsamling, der er planlagt til at blive holdt i sommer. 

Men Vivian Motzfeldt afviser, at beslutningen om at holde en samling er en magtdemonstration forud for formandsopgøret.

- Jeg mener ikke, at en situation, der er så alvorlig, skal forveksles med et formandsvalg. Mine opgaver som formand for Inatsisartut er at tilrettelægge Inatsisartuts arbejde i samarbejde med formandskabet, siger Vivian Motzfeldt.