- Det er kun Inatsisartut, der kan beslutte, om samlinger skal afholdes eller aflyses, siger Vivian Motzfeldt.Foto: KNR / Malik Brøns

Stor uenighed: Skal Inatsisartut samles i foråret eller ej?

Formanden for Naalakkersuisut siger, at forårssamlingen skal droppes. Inatsisartuts formand siger nej, politikerne skal samles. Ifølge reglerne har Inatsisartutformanden ret.

Skal Inatsisartut holde forårssamling, selvom coronakrisen har lukket Nuuk og lagt strenge restriktioner ned over resten af landet?

Formanden for Naalakkersuisut siger nej.

- Derfor opfordrede partilederne formandskabet til, at mødet først holdes til efteråret. Og det støtter formandskabet, sagde Kim Kielsen (S) 1. april.

LÆS OGSÅ Inatsisartuts forårssamling er droppet  

Men formanden for Inatsisartut, Vivian Motzfeldt (S), er uenig.

Hun fastholder, at forårssamlingen skal gennemføres, sådan som det er meldt ud tidligere på foråret, nemlig 17. maj. Hun henviser til forretningsordenen:

- Det er kun Inatsisartut, der kan beslutte, om samlinger skal afholdes eller aflyses, siger Vivian Motzfeldt.

Har loven på sin side

Og hun får opbakning fra Inatsisartuts Bureau. Bureauets oplyser nemlig, at det er Inatsisartut, som bestemmer tidspunktet for forårssamlingen.

Det er regler, som Inatsisartut har fastsat og er ikke noget, som Naalakkersuisut bare kan ændre. Ifølge reglerne kan Inatsisartut afholde mindst to ordinære samlinger om året.

- Hvis det af praktiske grunde viser sig umuligt eller meget vanskeligt at afholde samlingen på det tidspunkt, som Inatsisartut ellers havde besluttet, må det være op til Formandskabet for Inatsisartut at fremrykke, udskyde eller aflyse en forårs- eller efterårssamling, siger Kent Fridberg, der er seniorrådgiver i bureauets lovtekniske afdeling. 

Vivian Motzfeldt mener, at tiden med coronakrise kræver, at de folkevalgte bevarer overblikket.

- Vi skal roligt følge udviklingen og ikke beslutte tingene forhastet, siger hun.

Flertal vil aflyse forårssamlingen

Men det er koalitionen og dens støtteparti altså ikke enig i, når landet befinder sig midt i coronakrise og undtagelsestilstand.

- Vi kan ikke se pointen med foråssamling i Inatsisartut, sådan som tingene er nu, siger Demokraternes konstituerede formand Nivi Olsen.

Siumut og NQ er enige - for mange medarbejdere i Selvstyret er faktisk sendt hjem på grund af coronavirus.

- Derfor er der ikke kræfter nok til forberede samlingen. Derfor er det ikke på sin plads at afholde forårssamlingen uden at tingene kører, som de skal, siger næstformand i Siumut Karl Kristian Kruse, som dog er klar til lat tage arbejdstøjet på, hvis der er hastesager i Inatsisartut, som har med coronavirus at gøre.

Samme melding kommer fra Samarbejdspartiet.

Både Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq siger til KNR, at de vil følge Formandskabet udmelding. 

Den samme melding kommer fra Atassut, som dog alligevel vil respektere et flertal, hvis det går i mod Inatisartuts formandskab.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt