Tom kiste blev begravet: Der skete en ulykkelig fejl

En fejl i kommunikationen mellem tre myndigheder ledte til, at en død mand blev glemt i et kølerum i halvanden måned.
- Jeg vil sige, at der er sket en ulykkelig fejl mellem tre myndigheder, siger Mike Kristiansen, forvaltningschef for teknik og miljø i Kommune Kujalleq.
Skrevet af Malik Brøns
25. januar 2021 06:01

I august sidste år døde en mand i Nanortalik af naturlige årsager. Det blev aftalt med det lokale kirkekontor, at manden skulle begraves i september.

Begravelsen oprandt, men halvanden måned senere fandt man ud af, at den afdøde slet ikke var kommet med i kisten.

Kisten blev gravet op igen, og manden blev rigtigt begravet den samme dag. 

De pårørende ønsker at være anonyme, men en af dem fortæller, at sagen har været i deres tanker i lang tid.

Tre myndigheder involveret i begravelse

Ifølge Kommune Kujalleqs forvaltningschef for teknik og miljø, Mike Kristiansen, er der sket en fejl mellem tre myndigheder.

Der er tre myndigheder, som sørger for en begravelse, er kommunen, sundhedsvæsenet og kirkekontoret.

Når en person dør, bliver den afdøde undersøgt af en læge. Lægen undersøger dødsårsagen, og derefter bliver en dødsattest udleveret til det lokale kirkekontor.

Når kirkekontoret modtager dødsattesten, skal kontoret meddele de andre myndigheder om dødsfaldet. Det kan være politiet eller kommunen.

Den afdøde befinder sig i lighuset. Det er dog kommunens teknikafdeling, der skal sørge for, at den afdøde skal køres til begravelsen.

Og det er i den proces, at der er gået noget galt i kommunikationen mellem sundhedsvæsenet og kommunens ansatte.

Kommune Kujalleq laver undersøgelse

Kan man sige, at kommunen har ansvaret for fejlen?

- Jeg vil sige, at der ulykkeligvis er sket en fejl mellem tre myndigheder. Vi har gennemgået vores procedure for det, der er sket, og hvordan vi kan sikre, at det ikke sker igen.

Det siger Mike Kristiansen, der er forvaltningschef for teknik og miljø i Kommune Kujalleq.

- Vi har lavet en undersøgelse om begravelsesprocedurerne her i Kommune Kujalleq og fundet ud af, at de er noget forskellige fra by til by. Dem er vi i gang med at indrette i samarbejde med bispeembedet.

- Vi forventer, at der kommer nogle helt klare retningslinjer for, hvem der gør hvad.

Normalt vil de pårørende være til stede, når den afdøde skal ligges i kisten. Men det var de pårørende ikke ifølge Mike Kristiansen, da deres familiemedlem skulle ligges i kisten af personalet i sundhedsvæsenet i Nanortalik.

Fejlen blev opdaget efter halvanden måned, da en anden person skulle begraves. Da fandt man ud af, at den afdøde mand stadig lå i kølerummet.

- Så der er et eller andet, der er gået galt her, siger Mike Kristiansen.

- Der blev taget kontakt til bispeembedet og til politiet. Derefter blev der givet lov til, at grave graven op - og da var myndighederne til stede. Bispeembedet beslutter så, at vedkommende skal begraves samme dag, siger Mike Kristiansen.

- Det er sket en ulykkelig fejl, som bare ikke må ske igen.