Tolderne mangler hænder: Vi finder flere og flere stoffer

En stor del af den narko, som bliver smuglet ind i landet, bliver fundet på skibe. Men toldstyrelsen har svært ved at leve op til deres forpligtigelse med at tjekke alle skibe.
Sidste år beslaglagde politiet 129,68 kilo hash. Foto © : Malik Brøns / KNR
24. august 2023 07:50

Tolderne fandt lidt over 100 kilo stoffer sidste år.

- Vi finder efterhånden flere og flere stoffer. Der bliver i hvert fald ikke fundet færre stoffer, siger Uvdloriánguak Hansen. Han er leder for Selvstyrets toldfunktion, der på landsbasis er bemandet med ti medarbejdere.

Men det behøver ikke at betyde, at der bliver smuglet mere narko ind i landet.

- Det skyldes måske snarere, at vi selv bliver dygtigere til arbejdet, siger Uvdloriánguak Hansen.

En stor del af den narko, der blev fundet sidste år, blev fundet om bord på tre skibe.

12 kilo blev fundet på et, 11 kilo på et andet og 15,5 kilo på det tredje.

Mangler hænder og udstyr

Der er ti toldere i hele landet.

Det er deres opgave at holde øje med hele kysten. Bemandingen er dog ikke nok til at have et øje på alle af landets havne og lufthavne. Derfor overvåger de hovedsageligt de mest trafikerede havne, og så bliver de nødt til at prioritere deres arbejde, siger afdelingslederen.

- Vores land er jo stort. Derfor er det nærliggende at tro, at nogle af skibene som det første ankommer til steder uden havne.

Skattestyrelsens toldere arbejder sammen med Tusass, og har afdelinger i Kangerlussuaq, Ilulissat og Nuuk.

Og de har svært ved at leve op til deres forpligtigelse om at undersøge alle skibe for narko, siger Uvdloriánguak Hansen.

- Der er en eneste grund. Og det er, at vi ikke har fartøjer. Men vi samarbejder også med politiet og med Arktisk Kommando.

De har altså brug for flere hænder og udstyr, mener afdelingslederen.

- I 2018 øgende Naalakkersuisut vores bemanding men én, men man burde måske overveje at øge bemandingen yderligere, eventuelt med en båd og en besætning. Det kunne man overveje, siger Uvdloriánguak Hansen. 

584 gange har Grønlands Politi registreret narkotikarelaterede lovovertrædelser ifølge årsstatistikken for 2022. 129,68 kilo hash blev beslaglagt.