Kriminaliteten falder – men lovovertrædelser med narko er det højeste i 20 år

Grønlands Politi har netop udgivet den årlige statistik. Der er godt nyt - og der er dårligt nyt.
Der er stadig er nogle alvorlige samfundsproblemer, der skal tages hånd om, siger politidirektør Bjørn Tegner Bay. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
22. februar 2023 15:09

Hvis du læser, ser eller hører nyheder hver dag, tror du det måske ikke.

Men sandheden er faktisk, at der blev begået mindre kriminalitet sidste år end i 2021.

Det viser tal fra den årsstatistik, som Grønlands Politi netop har udgivet. I 2022 var der cirka 400 færre anmeldelser end i 2021.

Og det er godt nyt, vurderer politidirektør Bjørn Tegner Bay. Det er andet år i træk, at er færre anmeldelser. 

- Vi skal naturligvis glæde os over, at det går i den rigtige retning, og den tendens håber jeg fortsætter, siger han.

- Vi skal bare også huske, at faldet sker på baggrund af nogle foruroligende høje tal, som afspejler, at der stadig er nogle alvorlige samfundsproblemer, der skal tages hånd om.

Mindre vold

Det er især den personfarlige kriminalitet, der er faldet. Antallet af anmeldelser om vold er dykket med 19 procent i forhold til 2021. 

I 2022 blev der anmeldt 1.090 tilfælde af vold, mens tallet det foregående år lød på 1.348. 

Det er selvfølgelig godt nyt – men ifølge årsstatistikken er antallet af voldssager i netop 2021 og 2020 det højeste nogensinde. 

Og selv om færre anmelder vold, så er antallet af sager fortsat mere end fire gange højere end det gennemsnitlige niveau i Danmark og på Færøerne. 

130 kilo hash beslaglagt

Til gengæld er lovovertrædelser med narko steget ganske betragteligt sidste år.

584 gange har politiet registreret narkotikarelaterede lovovertrædelser ifølge årsstatistikken - 129,68 kilo hash er beslaglagt. 

Det er det højeste anmeldelsestal på 20 år meddeler Grønlands Politi. Og som KNR før har skrevet, så blev der også anholdt tre gange så mange for at smugle narko ind i landet som året før. Her blev langt størstedelen taget i at smugle hash ind i landet. 

Smugling af narkotika i kroppen kostede tre mænd livet sidste år.

Grafik: Grønlands Politi

Et andet område, som Grønlands Politi gennem flere år har haft et øget fokus på, er seksuelle overgreb. 

Her er tallet stabilt – dog med en mindre stigning i seksuelle overgreb mod børn. 

- Jeg ville jo allerhelst, at tallet var nul, men sådan er realiteterne desværre ikke. Med det sagt så er det vores klare indtryk, at der reelt ikke sker flere overgreb mod børn, men at stigningen er et udtryk for, at flere anmelder det, siger Bjørn Tegner Bay.

- Vi har sammen med vores samarbejdspartnere brugt mange kræfter de seneste år på at oplyse børn og voksne om, at man skal anmelde overgreb, og hvordan man gør det. I det lys er det godt, at flere anmelder overgreb til politiet, siger politidirektøren.