Fiskeriudvalget og naalakkersuisoq i fiskerifejde - igen

Fiskeriudvalget er meget utilfreds med, at en restkvote på 204 tons stenbidere fra sidste år bliver overført til kvoten for i år.
Jeg regner ikke med, at vi mister MSC-certifikatet ved at flytte ufanget kvoter fra sidste år til dette års kvote, siger naalakkersuisoq for fiskeri.

Endnu en fejde er i gang mellem naalakkersuisoq for fiskeri og Fiskeriudvalget i Inatsisartut. 

Denne gang er det Naalakkersuisuts beslutning om at lægge 204 tons til kvoten for stenbidere, der har udløst skænderiet. 

Udvalgsformand Henrik Fleischer (S) kritiserer naalakkersuisoq Jens Immanuelsen (S). Ifølge Henrik Fleischer kan de 204 tons ekstra stenbider betyde, at MSC-certifikatet kan mistes. 

MSC-certificering er et mærke, som gives til bæredygtigt fiskeri. Med forøgelsen af kvoten er fiskeriet efter stenbider altså i fare for at miste det bæredygtige mærke.

- Det blev nødvendigt at advare om, at MSC-certifikatet kan blive mistet, siger formand for fiskeriudvalget, Henrik Fleischer (S).

Immanuelsen sendte derefter hurtigt et dementi og forklarede, at det er hele Naalakkersuisut, der fastsætter kvoter, og ikke kun ham.

LÆS OGSÅ Immanuelsen kræver dementi efter voldsom kritik fra udvalg

Men det er ikke noget, som får Henrik Fleischer til at trække udvalgets kritik tilbage.

- Vi bemærker, at det er et samlet Naalakkersuisut, der har fastlagt det. Og det er det, som vi fra udvalget har advaret om, og vi er uenige i, at de forhøjer kvoterne, siger Henrik Fleischer.

Det er ikke første gang, at Fiskeriudvalget går i offensiven mod Jens Immanuelsen. Udvalget har tidligere krævet, at Jens Immanuelsen træder tilbage som naalakkersuisoq for fiskeri.

LÆS OGSÅ Formand for fiskeriudvalg: Vi har ikke længere tillid til naalakkersuisoq

Udvalget mente for et år siden, at naalakkersuisoq var for lukket i forbindelse med det arbejdet med en ny fiskerilov.

En påstand, som naalakkersuisoq afviste.

Udvalgsformand Henrik Fleischer trak også kravet om Jens Immanuelsens afgang tilbage efter et større politisk drama.

I den her nye sag er der tale om, at en restkvote på 204 tons stenbidere fra sidste år bliver overført til dette års kvote.

Før det skete, var kvoten det samme, som den biologiske rådgivning - nemlig på 1.159 tons.

Nu er den på 1.363 tons.

LÆS OGSÅ Så er der MSC-mærkning på stenbider

Jens Immanuelsen fremhæver dog, at kvoteforhøjelser ikke er den eneste faktor, når man skal afgøre om et produkt skal have MSC-certifikatet eller ej.

Han regner derfor ikke med, at forhøjelsen vil betyde, at den grønlandske stenbiderrogn mister MSC-certifikatet.

- Der ligger en masse ting bag en MSC-certificering. Derfor regner jeg ikke med, at vi mister MSC-certifikatet ved at flytte ufangede kvoter fra sidste år til dette års kvote, siger Jens Immanuelsen.

LÆS OGSÅ MSC-certificering vigtig for fiskeriet

Han understreger dog, at MSC-certifikatet er vigtigt.

- Derfor er det helt naturligt, at udvalget påpeger, at vi skal være forsigtige. Det har vi også taget højde for i procesen, siger Jens Immanuelsen.

Gísli Gíslason er programdirektør for Nordatlanten i MSC-certificering. Han oplyser til KNR, at arbejdet med en fornyelse af certifikatet i gang.

En anbefaling kan være klar om nogle dage.