Formand for fiskeriudvalg: Vi har ikke længere tillid til naalakkersuisoq

For anden gang på mindre end et år har Fiskeriudvalget mistillid til naalakkersuisoq.
På 10 år har otte forskellige politikere været naalakkersuisoq for fiskeri. To af dem har endda siddet på posten to gange. Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Christine Hyldal
19. februar 2020 13:41

Det er mindre end et år siden, at det skete sidste gang. Og nu melder formanden for Udvalget for Fiskeri, Fangst og Landbrug igen, at han ikke har tillid til naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen (S).

Det fremgår af en pressemeddelelse under overskriften “Vi har ikke længere tillid til naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug." Den er underskrevet af fiskeriudvalgsformand Henrik Fleischer (S) – men det fremgår ikke præcist, hvem i udvalget, der ellers ikke længere har tillid til naalakkersuisoq. 

Tidligere naalakkersuisoq for fiskeri: 

  • Ane Hansen (IA): 2009 - 2013
  • Karl Lyberth (S): 2013 –2014
  • Finn Karlsen ( S):  2014 
  • Karl-Kristian Kruse (S):  2014 – 2016
  • Nikkulaat Jeremiassen (S):  2016
  • Hans Enoksen (PN):  2016 - 2017
  • Karl-Kristian Kruse (S):  2017 - 2018
  • Erik Jensen (S):  2018 
  • Nikkulaat Jeremiassen (S):  2018 – 2019
  • Jens Immanuerlsen (S):  2019 - 

Ifølge Henrik Fleischer har Demokraterne dog stadig tillid til Jens Immanuelsen. Demokraterne har et enkelt medlem siddende i udvalget. I alt har udvalget syv medlemmer inklusive Henrik Fleischer selv.  

Henrik Fleischer ønsker ikke at tale med KNR, han henviser til, at han er syg.
Næstformand Aqqaluaq B. Egede (IA) og resten af udvalget vil heller ikke tale med KNR. De henviser tilbage til formanden, som jo er syg. 

Naalakkersuisoq skifter mening

- Udvalget er bekymret over den megen lukkethed, der udvises fra pågældende naalakkersuisoq i forbindelse med arbejdet med den nye fiskerilov, som får stor indvirkning på indtjeningen og arbejdsstyrken i samfundet, tordner han i pressemeddelelsen.

Han henviser til arbejdet med den fiskerireform, som i øjeblikket er ved at blive lavet.

LÆS OGSÅ Kielsen udpeger to nye naalakkersuisoq

- Når udvalget har modtaget en oplysning fra naalakkersuisoq vedrørende påtænkte eller igangsatte initiativer, varer det sjældent længe, før naalakkersuisoq skifter mening – tilsyneladende uden tanke for, hvad han tidligere har oplyst til udvalget og uden efterfølgende at informere udvalget, når beslutningen omgøres.

- Naalakkersuisuts politiske mål i forbindelse med fiskerireformen kendes ikke af udvalget. Alt bliver udført under hemmelighedskræmmeri og til trods for, at opnåelse af politiske mål kunne ske i åbenhed og ved medinddragelse, er dette ikke sket hidtil. 

Demokraterne: Ukonkrete beskyldninger

Demokraterne ønsker ikke at forholde sig til "ukonkrete beskyldninger" lyder det fra partiets medlem, Steen Lynge, i pressemeddelelsens mindretalsudtalelse: 

- Demokraterne finder det vigtigt, at Fiskerikommissionen får arbejdsro og til sidst kommer med anbefalinger til forslag til den kommende fiskerilov. Der vil være rigelig mulighed for Inatsisartut at forholde sig til disse anbefalinger, som flertallet kan støtte eller forkaste. 

LÆS OGSÅ Derfor er der så stor udskiftning af naalakkersuisoq for fiskeri

- Samtidig er det et godt tegn, at naalakkersuisut ikke kommer med udmeldinger om faste politiske krav eller ønsker om bestemte konklusioner fra fiskerikommissionen.

I april sidste år gik den daværende naalakkersuisoq for fiskeri, Nikkulaat Jeremiassen (S), af. Det skete blandt andet på baggrund af, at udvalget kritiserede ham for at være kommet med modstridende oplysninger om overudnyttelse eller bæredygtighed i dele af hellefiskfiskeriet. 

På 10 år har otte forskellige politikere været naalakkersuisoq for fiskeri. To af dem har endda siddet på posten to gange.