Ekspert: Derfor er der så stor udskiftning af naalakkersuisoq for fiskeri

Der er meget på spil, mange følelser er indblandet, og det er kompliceret. Naalakkersuisoq for fiskeri er det tungeste ansvarsområde, fortæller adjunkt efter endnu en udskiftning på posten i denne uge.
11. april 2019 11:26

På 10 år har otte forskellige politikere været naalakkersuisoq for fiskeri. To af dem har endda siddet på posten to gange.

Alene i de sidste seks år har der siddet syv forskellige i fiskeriministerkontoret. 

- Det er virkelig en svær post, som skal håndteres, siger Rasmus Leander Nielsen, der er adjunkt ved Institut for Samfund, Økonomi & Journalistik på Ilisimatusarfik.

Tidligere naalakkersuisoq for fiskeri: 

Ane Hansen (IA): 2009 - 2013

Karl Lyberth (S): 2013 –2014

Finn Karlsen ( S):  2014 

Karl-Kristian Kruse (S):  2014 – 2016

Nikkulaat Jeremiassen (S):  2016

Hans Enoksen (PN):  2016 - 2017

Karl-Kristian Kruse (S):  2017 - 2018

Erik Jensen (S):  2018 

Nikkulaat Jeremiassen (S):  2018 – 2019

Jens Immanuerlsen (S):  2019 - 

Han bliver bakket op af Finn Karlsen (Siumut og Atassut), der har været naalakkersuisoq for ehverv og ditto for fiskeri to gange, senest i 2014.

- Jeg plejer at sige, at fiskeridepartementet nok er det hårdeste af alle departementer, siger Finn Karlsen.

Ifølge Rasmus Leander Nielsen er der flere ting, som gør departementet til et svært ansvarsområde. Fiskeriet er et område, som berører mange mennesker her i landet, og det betyder, at der er mange meninger om fiskeri. 

- Der er virkelig stærke præferencer og store penge på spil. Så det er et vigtigt område, som skaber rigtig stærke politiske holdninger og følelser i hele samfundet, siger Rasmus Leander Nielsen.

Og det kan Finn Karlsen godt genkende. Mange mennesker kontaktede ham hver dag, husker han. 

LÆS OGSÅ Kielsen udpeger to nye naalakkersuisoq

 - Hvis jeg mangler en bolig, så ringer jeg ikke til naalakkersuisoq for boliger. Hvis jeg mangler social hjælp, så ringer jeg ikke til naalakkersuisoq for sociale anliggender. Men for naalakkersuisoq for fiskeri hører det til hverdagen, at man bliver kontaktet, og det kan være tungt for nogle, siger Finn Karlsen.

Store dilemmaer 

Én ting er følelser og holdninger. En anden ting er at kunne balancere mellem forskerne i Naturinstituttet og og fiskernes behov, fortæller Rasmus Leander Nielsen. 

Rasmus
Foto © : ILISIMATUSARFIK
Rasmus Leander Nielsen. Arkivfoto

- Der skal man også finde en balance. Når Naturinstitutet siger, at nu skal der fiskes så og så meget, er der altid røster om, at der skal lyttes til fiskerne. Så der ligger nogle ekstremt store dilemmaer, som skal håndteres af en naalakkersuisoq for området, og det kan være ret vanskeligt, siger han.

Så ligegyldigt hvad naalakkersuisoq og departementet hælder til, vil en beslutning blive mødt af utilfredshed. 

 - Vi ved, at lige meget, hvad vi gør, så kan vi ikke nå et kompromis, som alle er tilfreds med, siger han.

Det gælder også internt blandt fiskerne.

- De kystnære fiskere og de havgående fiskere har ofte har modsatrettede krav, siger Finn Karlsen.

Den perfekte vil sidde i 30 år

Den store bevågenhed på fiskeriområdet betyder også, at fejl straffes hårdt. Helt aktuelt forlod Nikkulaat Jeremiassen (S) posten i denne uge, efter at han blev kritiseret massivt for at have givet modstridende forklaringer om overfiskeri af hellefisk til pressen og politikerne. Fiskeriudvalget fandt forklaringerne så mistænkelige, at dets medlemmer erklærede deres mistillid til ham.

Dertil kommer, at fiskeriområdet er teknisk tungt. 

- Det her er et meget tungt teknisk område. Fiskeriet gennemsyrer for eksempel også handel. Meget af det lovgivningsarbejde, der bliver lavet i Grønland, er bygget op om fiskeriet. Det gælder også i forhold til Brexit, for hvad skal der gøres med rejehandel og så videre, siger han.

Derfor er det svært at finde den perfekte person til jobbet, mener Rasmus Leander Nielsen.

- Den perfekte nalaakkersuisoq for fiskeri skal have dyb faglig indsigt, praktiske indsigt og kunne det politiske håndværk. Jeg er sikker på, at hvis vi kan finde sådan én, så vil vedkommende komme til at sidde på posten, siger Rasmus Leander Nielsen.