MSC-certificering vigtig for fiskeriet

Fiskeriet efter stenbider i Vestgrønland er nu blevet MSC-certificeret gennem Det Norske Veritas.
21. august 2015 18:30

Og den længe ventede MSC-certificering af stenbider vækker glæde både hos Royal Greenland og KNAPK.

- Det er en stor nyhed for det grønlandske fiskeri i al almindelighed men i særdeleshed for det kystnære fiskeri. Det er primært de kystnære fiskere, der fisker efter stenbiddere, siger vicedirektør for KNAPK, Tønnes Berthelsen.

Det er hunstenbideren og dens rogn, som er blevet stemplet med MSC-mærket.

Og for stenbiderrogn, der er fanget i Grønland, betyder det, at det nu kan købes i supermarkeder rundt omkring i verdenen.

Læs også Så er der MSC-mærkning på stenbider

Mærket viser også, at grønlandsk stenbiderfiskeri sker på bæredygtig vis.

MSC-certificeringen vækker også glæde hos Royal Greenland. Mærkningen er nemlig vigtig, siger selskabets CSR ansvarlig, Lisbeth Schönnemann-Paul, især når man sælger på det europæiske marked.

- Det vil sikre os på markedet, og det er især tyske og svenske forbrugere, der er meget opmærksome på MSC-mærket, når de køber rogn. De er jo store aftagere af rogn og derfor rigtig vigtigt, at de er kendte med det, siger Lisbeth Schönnemann-Paul.

Det er KNAPK enige med.

På længere sigt vil det være nemmere at sælge stenbiderrogn på det internationale marked, siger Tønnes Berthelsen, der tilføjer, at fiskerne også får fordel af MSC certigficeringen.

- På kort sigt er det selvfølgelig godt, at vi nu har fået MSC certificeringen i hus, da fiskeren vil få en bonusudbetaling lige før jul på to kroner per kilo af indhandlet rogn, sagde vicedirektør for KNAPK, Tønnes Berthelsen.