Samuelsen har ingen prioriteter i Arktisk Råd

Den danske udenrigsminister vurderer, at der er udsigt til fornyet, politisk dialog i Arktisk Råd. Men han har ingen prioriteret dagsorden for sager i rådet, siger han til KNR.
Foto © : UN Photo/Elma Okic/Flickr Creative Commons
03. april 2017 06:51

Rettet 3. april 2017, kl. 11.03.

Der er udsigten til bedre dialog blandt de arktiske stater, herunder i Arktisk Råd.

Det sagde udenrigsminister Anders Samuelsen i sidste uge oven på en konference i byen Arkhangelsk i Nordrusland om bl.a. Arktis og møder med bl.a. den russiske udenrigsminister Lavrov.

- Jeg er glad for, at alle tilsyneladende er enige om, at det fremadrettet også skal være et vigtigt råd, sagde Anders Samuelsen til KNR.

I Arkhangelsk mødtes bl.a. Islands præsident, Gudni Jóhannesson, Finlands præsident, Sauli Niinistö, Ruslands præsident Putin, den russiske udenrigsminister Lavrov og den danske udenrigsminister Anders Samuelsen.

Sidste gang ministre fra Arktisk Råds-lande var samlet, var i april 2015 i Iqaluit i Nunavut under Canadas formandsskab, hvor bl.a. andre Vittus Qujaukitsoq, dav. udenrigsminister Martin Lidegaard og USA's tidligere udenrigsminister, John Kerry, deltog.


Ingen prioriteret dagsorden over emner

Samuelsen mener, at Arktisk Råd er vigtig for bevare freden i området.

- Først og fremmest at det er et forum, hvor man kan tale om tingene og sørge for, at Arktis fortsat også i fremtiden skal være et lavintensområde. Altså et område, hvor man taler om tingene og finder fælles løsninger i en god ånd, siger han.

Hvad ser du som det første eller de første par ting, man kunne gribe fat i i Arktis Råd?

- Det har jeg ikke sådan en prioriteret dagsorden over. Alt det, der vedrører det arktiske, er interessant at få drøftet, og det er godt, at der nu fra alle sider bliver sat mere skub på det arbejde, siger udenrigsministeren.

Men i Grønland har man jo en forventning til mange ting. Som du siger, er der mange ting: Der er jo klimadagsordenen, der er noget geopolitisk, der er en økonomisk udvikling, der er telekommunikation... Hvordan vil man i Grønland helt konkret kunne mærke i den her forbrødring i Arktis, som der nu er udsigt til?

- Men, det tror jeg, er ved, at vi som Kongeriget Danmark samlet har et sted, hvor vi kan drøfte de ting, som også vedrører Grønland. Og det er væsentligt, at vi kan det her, og der bliver lyttet til alle synspunkter. Og det skal vi bruge Arktisk Råd til.

Torsdag i sidste uge meddelte præsident Putin, at han er parat til at møde USA’s præsident Trump ved Arktisk Rådsmøde i Finland til maj. Her overtager Finland formandsskabet for Rådet.