Tidligere kolonimagter får boomerangen tilbage

Er kineserne værre end andre kapitalister? Det spørgsmål stiller formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist retorisk i et større interview i Weekendavisen i dag.
18. januar 2013 07:20

Som han flere gange har udtalt på det seneste, er han dødtræt af at høre om de store farer ved at give Kina adgang til Grønlands råstoffer. For Vesten er ikke et hak bedre, mere end antyder han:

- Engang koloniserede europæerne resten af verden. De har groft udnyttet alt. Nu forskyder det økonomiske centrum sig mod øst, siger Kuupik Kleist til avisen.

Han mener tværtimod, at der er fordele ved østasiatiske forretningsfolk som der ikke er ved vestlige. Nemlig de kulturelle forskelle.

- Jeg er overrasket over at østasiatiske forretningsfolk tilsyneladende sætter sig mere ind i tingenes tilstand end vestlige investorer, der tilsyneladende er ligeglade med, hvor de er og i hvilket samfund. Jeg er gang på gang blevet overrasket over hvor meget asiaterne ved om Grønlands historie og forholdene hos os. De har mere tradition for at respektere andre og vise ydmyghed, lyder det fra Kuupik Kleist i Weekendavisen.

Derudover peger Kleist på det genetiske fællesskab imellem grønlændere og asiater.

-  Rent genetisk er vi grønlændere jo også i familie med folk østfra, siger han, og han råder folk fra Vesten til at være ydmyge og "ikke opføre sig med den der naturlige herrementalitet, lyder det.