Tidligere forsvarsminister afviser NATO-rabat for Thule
Danmarks lave kontingent til NATO skyldes ikke en rabat for USA’s militærbase på Pituffik.
Det siger tidligere forsvarsminister fra 2004 til 2010 og nuværende gruppeformand for Venstre, Søren Gade, til KNR.
- Det er jo en sejlivet myte, som nogen jo konstant bruger. Om det er rigtigt eller forkert, det skal jeg være den sidste til at afgøre. Det må historikerne gøre. Men jeg har ikke hørt det i de knap seks år, jeg var minister.
Undersiger budskab i avis
Det er ellers budskabet på forside af avisen NORDJYSKE i søndags, hvor artiklen “Thule-rabat er smeltet” bliver indledt med:
“I årtier har den amerikanske Thule-base i det nordlige Grønland tjent som argument for, at Danmark betaler mindre til Nato. Det er slut nu, mener Venstres gruppeformand, Søren Gade, tidligere forsvarsminister:
- Vi kan ikke trække det kort hele tiden. Vi har en brandforsikring, som andre betaler policen på."
Men det er et misforstået citat, mener Søren Gade.
- Det er den tese, som journalisten (fra NORDJYSKE, red.), og mange politikere har. Men jeg vil gerne understrege, at jeg har aldrig i min tid som forsvarsminister har hørt Thule-basen omtalt som noget, der udløser rabat.
LÆS OGSÅ Pituffik-sagen i 2016
Han ærgrer sig over de senere års strid om servicekontrakten på Pituffik, men håber, at man i Grønland vil begynde at se positivt på USA’s tilstedeværelse i Grønland.
- Det smarte vil jo være, at flere i Grønland så på Thule som et aktiv. Altså noget, som var med til at udvikle det grønlandske samfund, hvor der også er uddannelses- og arbejdspladser, siger Søren Gade.
Også tidligere forsvarsminister fra Socialdemokraterne, Nick Hækkerup, afviser over for KNR, at Danmark har kunnet slippe billigere i NATO-udgifter takket være amerikanernes tilstedeværelse i Thule.
NORDJYSKE henviser ikke til, hvem eller hvad der er kilden til argumentet om NATO-rabat.
Regering vil hæve NATO-budget
Sagen er aktuel, efter USA’s præsident Donald Trump ud fra hans America First-politik kræver, at NATO-landene lever op til kravet om at bruge minimum to procent af et lands bruttonationalprodukt (BNP) på forvaret.
USA brugte selv 3,6 procent af landets BNP på forsvaret i 2016, mens Grækenland, Storbritannien, Estland og Polen som de eneste andre lande lå over 2-procent-grænsen, viser NATO’s egen opgørelse.
LÆS OGSÅ USA skal betale for Pituffik
Danmark ligger på en 17. plads med 1,17 af BNP i 2016 til forsvarsbudgettet.
Men det bør der skrues op for, mener Søren Gade, selv om han tror, at det bliver svært at opnå.
- Der er ikke nogen brændende platform i de europæiske lande. Hver gang, der har været en krig, kommer amerikanerne og redder os. Om det har været 1. Verdenskrig, 2. Verdenskrig eller Kovoso i vores tid. Vi har bare en eller anden forestilling om, at fred bare er naturgivet. Og derfor tror jeg, at det bliver svært at overbevise europæerne om, at de skal betale så meget mere, siger han.
I regeringsgrundlaget står, at regeringen vil "sikre et substantielt løft ved at tilføre flere midler til Forsvaret" i den forsvarsforlig, som skal forhandles i år.