Justus Hansen: USA skal betale for Pituffik

USA skal rydde op efter landets militære aktiviteter i Grønland. Og så skal der falde betaling for amerikanernes tilstedeværelse på Pituffik, mener et enigt Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg.
Foto © : Nils Baum/Bureau for Inatsisartut
08. september 2016 12:14

Forsvarsaftalen mellem USA og Rigsfællesskabet fra 1951 og dertilhørende tillægsaftaler er forældet.

Det mener Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut, som vil have en ny aftale, der skal forpligte USA til at rydde op ved sine tidligere stationer i Grønland.

- Den (forsvarsaftalen, red.)  er ikke opdateret til vores tid. Der mangler, at man tager ansvar for de efterladenskaber, man har haft, når man har været udstationeret i et land eller har haft militære anlæg i et land, herunder mener vi i Grønland (…). Som vi altid har sagt: Forureneren betaler, siger udvalgsformand Justus Hansen til KNR.
 

Husleje for Pituffik
Under et besøg i Washington D. C. i sidste uge slog udvalget fast over for et række højtstående, amerikanske embedsmænd, herunder USA’s arktiske ambassdør, admiral Robert Papp, at Grønland ønsker at få mere ud af USA’s tilstedeværelse i landet. Blandt andet i form af betaling for Pituffik.

- Vi mener helt sikkert, at vi må have betaling af leje af anlæg på grønlandsk jord, siger Justus Hansen.

Grønland bør nemlig i højere grad bruge sin geopolitiske placering til at få indflydelse. Og det er ikke helt umuligt, mener udvalgsformanden, for USA er mere og mere fokuseret på Arktis og de signaler, som de er med til at sende med deres aktiviteter i området.

Dansk udenrigsminister har afvist forhandling
Med på turen til USA var også naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq.

Og selv om hverken Vittus eller medlemmerne af Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg ikke mødtes med nogen amerikanske senatorer eller andre politikere, gør det en forskel, at udvalget har talt direkte med en række embedsmænd i USA, mener Justus Hansen.

- Det føler jeg virkelig har meget mere at sige, end den her diplomatiske tilgang, hvor man skriver via breve eller mails eller samtaler på embedsmandsnivueau. Når toppen af Grønlands politik kommer på besøg og fremsiger sine krav - det tror jeg har mere at sige. Det bliver taget mere alvorligt, siger han.

Den danske udenrigsminister Kristian Jensen sagde i foråret, at man var ‘ikke var nærheden af’ at genforhandle forsvarsaftalen med USA. Men det må et stærkere grønlandsk pres på ministeren ændre på.

- Jeg håber virkelig, at den danske udenrigsminister prøver at tage opgaven her mere alvorlig. Danmarks rolle i arktisk politik er jo gennem Grønland. Det er jo deres Arktiske vindue. Og hvis vi ikke bliver taget mere alvorligt, skal vi nok slå hårdere i bordet over for det danske ministerium, siger Justus Hansen.

Inatsisartut skal drøfte sagen på den kommende efterårsamling.