Tidligere borgmestre får samlet over tre millioner kroner i løn

Rettelse: I den tidligere artikel fremgik det, at fire af landets tidligere borgmestre ikke blev genvalgt. Det er forkert. Det var tre af landets tidligere borgmestre, der ikke blev genvalgt. Tidligere borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Charlotte Ludvigsen (IA), modtog eftervederlag i 2022. KNR beklager fejlen.
I tre ud af landets fem kommuner så det politiske landskab noget anderledes ud efter valget i april. Tre af landets tidligere borgmestre måtte nemlig vinke farvel til borgmesterposten. Men lønnen beholder de lidt endnu.
Tre af borgmestrene får nemlig fortsat udbetalt knap 81.000 kroner hver om måneden i eftervederlag i et år. Derudover får en fjerde tidligere borgmester udbetalt i alt 421.000 kroner i eftervederlag. Tilsammen får de fire politikere dermed udbetalt 3,3 millioner kroner.
Eftervederlag er en ordning, hvor tidligere borgmestre, naalakkersuisut og Inatsisartut-medlemmer får kompensation i en bestemt periode, hvis de ikke bliver genvalgt.
Ifølge reglerne optjener borgmestre ret til halvanden måneds eftervederlag for hvert påbegyndt år i embedet - dog maksimalt i 12 måneder.
Den nuværende borgmester i Qeqqata Kommunia, Malik Berthelsen, får derimod ikke noget eftervederlag, da han fortsætter i sin tredje periode.
Økonomisk udfordret
Udover borgmestrene får også tidligere Inatsisartut-medlemmer og naalakkersuisut samlet et eftervederlag for 5,7 millioner kroner. Det viser en aktindsigt, som KNR har set.
Står det til politisk kommentator, Jenseeraq Poulsen, bør ordningen komme på den politiske dagsorden. Det sagde han til KNR tidligere på måneden.
– Samfundets vilkår er i dag meget ulige, og det er ikke blevet lettere at leve i Grønland de seneste år. Når man tænker på, at mange føler sig økonomisk hægtet af, og at hverdagsvarer bliver dyrere og dyrere, så er det rimeligt, at dette tages op til debat i vores land, siger Jenseeraq Poulsen, der er tidligere partisekretær i Siumut.