Lidegaard vil fremlægge Thule-sagens dokumenter

Martin Lidegaard vil nu fremlægge dokumenter fra kommunikationen mellem Grønland og Danmark i Thulesagen — men med undtagelser. Det sagde han på et samråd i Folketinget i går.
27. maj 2015 11:42

Egentlig var det statsminister Helle Thorning-Schmidt, der skulle være hovedpersonen i dagens samråd. Et samråd, som Venstre havde indkaldt til i håb om at få svar på spørgsmål i Thule-sagen.

Men der faldt ikke nye svar fra Helle Thorning-Schmidt. I stedet gentog hun blot, hvad udenrigsministeren tidligere har sagt - nemlig at Danmark ser med alvor på sagen. 

 

Grønland var med

Og at Grønland har været inddraget i hele processen med udbuddet af servicekontrakten på Thule-basen.

Noget, som også vil kunne ses i dokumenter, som udenrigsminister Martin Lidegaard vil fremlægge:

- Der har været mange spørgsmål om, hvor tæt samarbejdet har været mellem Danmark og Grønland i denne her sag, og hvor tæt Grønland var inddraget. Jeg har svaret det samme hver gang: At der har været et fortrinligt samarbejde, og at Grønland selvfølgelig har været taget med på råd hele vejen igennem. Men der er tilsyneladende nogen, der stiller spørgsmål ved det. Og derfor har jeg sagt, at vi naturligvis er klar til at lægge den kommunikation, der har været i form af mails og mødereferater, frem, hvor der står det, som både den grønlandske regering og jeg har sagt flere gange. Det er vi så ved at samle sammen nu, siger Martin Lidegaard.

Han understreger, at det især drejer sig om dokumenter fra december 2013, hvor Udenrigsministeriet - under Nick Hækkerups tid som udenrigsminiser - gav USA grønt lys for, at firmaet, Exelis Service, som vandt udbuddet, også kunne byde på kontrakten.

Noget, KNR Radioavisen tidligere har omtalt ud fra en aktindsigt.

 

Interne dokumenter

Men der vil alligevel være dokumenter, som ikke bliver fremlagt - oplyser udenrigsministeren. Interne dokumenter mellem embedsmænd og ministeren - de såkaldte ministerforelæggelser.

- Det er fordi, de ikke har noget med korrespondancen mellem Danmark og Grønland at gøre. Det er ligesom der i Grønland pågår en undersøgelse om, hvad der er sket internt i Grønlands regering. Det skal jeg heller ikke blande mig i. Og det er den del, vi også kigger på. For det vil danne en ny præcedens mellem Folketinget og regeringen, som måske ikke er rimelig. Men det er heller ikke det, der er blevet efterspurgt. Der blev efterspurgt, om Danmark og Grønland har arbejdet tæt sammen om det her. Og det vil de her dokumenter også vise, siger den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard.

Udenrigsministeren regner med, at dokumenterne vil blive fremlagt inden for et par uger.