Thule-ulykken på vej til det store lærred

47 år efter ulykken er det stadig interessant at fortælle om det hemmelighedskræmmeri og de løgne, der fulgte i kølvandet af de eksploderede brintbomber, siger instruktør Christina Rosendahl.
Foto © : Idealisten
Skrevet af Walter Turnowsky
23. januar 2015 17:23

Da et amerikansk B52- fly den 21. januar 1968 styrtede ned ved Thule Air Base, blev det en penibel sag for den danske regering. Officielt var Danmark nemlig allerede dengang atomvåbenfri, og derfor måtte det helst ikke komme frem, at der var fire brintbomber ombord på flyet.

Se filmtraileren for "Idealisten" her.

Det er netop dette hemmelighedskræmmeri, der fik instruktøren Christina Rosendahl til at interessere sig for historien.

- Det gør mig altid nysgerrig, når folk hemmeligholder ting eller lyver, så derfor er det interessant at få fortalt det her kapitel, som jo er et meget skandaløst kapitel i vores fælles dansk/grønlandske historie, siger hun til KNR.

Læs også Thule-forslaget vedtaget

Mange døde efterfølgende
Adskillige år efter ulykken begyndte journalisten Poul Brink at grave i sagen. Igennem radioen efterlyste han tidligere Thule-arbejdere, der mener, at de er blevet syge på grund af plutonium. Resultatet var chokerende: over 100 af dem var allerede døde.

Poul Brink er hovedpersonen i Christina Rosendahls film, der hedder ”Idealisten”.

- Filmen hedder Idealisten fordi hovedpersonen er journalist Poul Brink, som opklarer denne sag henover en periode på 10 år. Han er meget drevet af at befolkningen har ret til at vide, hvordan vores magthavere forvalter deres magt, siger hun.

Erstatning og en bombe mere
Filmens anden hovedperson er Marius Schmidt. Han var brandchef på Thulebasen, da ulykken skete. Efterfølgende har han brugt en stor del af sit liv på at kæmpe for en erstatning til Thule-arbejderne og deres efterladte.

Jeg lovede i sin tid på det første møde med Thule-arbejderne, hvor alle enkerne og de syge Thule-arbejdere var til stede, at jeg ikke stopper, før den sag er kørt til ende, sagde han for nogle år siden til tv-stationen 24 Sjællandske.

Den dag i dag føler Marius Schmidt ikke, at retfærdigheden er sket fyldest. Ganske vist fik Thule-arbejderne i 1995 en erstatning. Men han mener ikke, at den danske stat fuldt ud har erkendt sit ansvar. Han er også optaget af, at der muligvis stadig ligger en atombombe på havbunden.

- Jeg synes, det er vildt provokerende, at vi ikke ved, om der ligger en bombe eller ej, siger også filminstruktør Christina Rosendahl.

Læs også Olsvig savner Pituffik-svar fra både Lidegaard og Naalakkersuisut

Filmen får premiere den 9. april i både Danmark og Grønland.
- Det har været en drøm lige fra vi startede projektet, at filmen skulle få premiere samtidigt i både Grønland og Danmark, siger instruktøren.

Hun mener nemlig, at filmen stadig har stor relevans den dag i dag.
Det er jo spørgsmålet om, hvor meget må man som statsmagt lyve for sin befolkning, når man føler sin sikkerhed truet. Så selvom sagen er 47 år gammel, så har historien i sin kerne det samme dilemma, som gælder i dag, for eksempel i forhold til terror, fastslår Christina Rosendahl.

I Grønland kan filmen ses i biograferne i Nuuk, Ilulissat og Sisimiut.