Teaterforestilling med grønlændere i Aalborg bør vække debat

Danskeres fordomme om grønlændere er et eviggyldigt emne i Grønland, mens debatten ofte dør ud i Danmark. Men det kan forestillingen “Kalaallit Aalborgimiittut” - “Grønlændere i Aalborg” på Aalborg Teater måske være med til at ændre på.

Det mener direktøren for Det Grønlandske Hus i Aalborg, som opfordrer grønlændere og danskere til at tale mere om især kolonitiden.

Debatten om Danmark og Grønlands fælles fortid - og hvad det vil sige at være grønlænder har svære levevilkår i den danske debat.

Læs også Aalborg Teater overvældet af succes

Det mener direktøren for Det Grønlandske Hus i Aalborg, Søren Stach Nielsen. Men det kan forestillingen på Aalborg Teater måske være med til at ændre på.

- Det er ikke første gang, at vi haft fokus på grønlændere her i Danmark, men jeg håber så, at den kan være med til at starte en diskussion på ny. Og så håber jeg på, at den kommer til at vare rigtig mange år, siger han til KNR.

Ifølge Søren Stach Nielsen har grønlændere og danskere nemlig brug for at tale mere sammen om forholdet mellem de to befolkninger.

- Set fra mit synspunkt skal man da - ikke med os, men med hinanden - danskere imellem tale om, hvad er det, vi ser og forstår ved Grønland og grønlændere? For det er jo ikke nogen hemmelighed, at det meget ofte er de negative aspekter af Grønland og grønlændere.

Læs også Grønlænder-forestilling næsten udsolgt før premiere

Og en af årsagerne til, at debatten om forholdet er så negativ og ofte dør ud, er, at vi ikke tør tale ordentlig sammen om Grønlands tid som koloni, mener han.

- I allerhøjeste grad. Vi er både bange for, mener jeg, at konfrontere os selv. Det er der mange, der ikke gør. Og der er mange, der har gjort det, og gør det, og gør det rigtig, rigtig flot. Men når jeg snakker om det, så mangler jeg ofte den danske del.

- At kunne diskutere med danskere om det positivt i stedet for, at jeg bare er vred og peger på dem. Men ud fra en konstruktiv dialog. Det er så det, jeg håber på, det her kan medføre.

Forestillingen “Grønlændere i Aalborg” spiller på Aalborg Teater indtil den 17. december.

 

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt