Tavshed i Thule-sagen

Hverken Dansk Industri, Udenrigsministeriet eller Selvstyret har kommentar efter møde om Thule-kontrakten, som flere selskaber kritiserer. Imens foregår der møder bag lukkede døre i Danmark.
Foto © : EJ Hersom/Flickr Creative Commons
12. november 2014 07:35

KØBENHAVN: Først var der kritik, så gik de til møde - og nu er der tavshed.

Hverken Dansk Industri, Udenrigsministeriet eller Formandens Departement i Grønland har efter et møde i Udenrigsministeriet mandag kommenteret på sagen om service-kontrakten på Thule-basen. Ifølge kontrakten på 411 mio. dollar overtager firmaet Exelis Services A/S, som er et datterselskab til det amerikanske selskab Vectrus, fra efteråret 2015 al vedligeholdelse af den amerikanske base frem til 2022.

Og det ønskede de dansk-grønlandske selskaber, som har budt - og tabt - på udbuddet fra USA’s luftvåben, mandag en forklaring på. Her er opfattelsen nemlig, at resultatet er på kant med ordlyden i en forsvarsaftale mellem Danmark/Grønland og USA om brug af dansk/grønlandske firmaer på basen.

Men det ønsker parterne ikke at kommentere på efterfølgende. KNR erfarer dog, at der foregår forhandlinger i Udenrigsministeriet i sagen. 

Professor: Vinder har overholdt regler

Ifølge professor i selskabsret, Søren Friis Hansen fra Copenhagen Business School, har det amerikanske datterselskab, Elexis Services A/S, i Danmark dog fulgt de juridiske reglerne ved blot at have adresse i Danmark:

- Med den nye selskabslov fra 2009 gælder alene det krav, at selskabet skal have en postadresse i  Danmark. Det vil sige, der er ikke noget krav om, at selskabet skal ledes fra Danmark. Det kan ledes også andre steder fra, siger han til KNR.

- Med mindre der er opstillet i den specifikke forsvarsaftale er særlige krav i øvrigt. Men hvis der alene står, at det skal være et dansk selskab, ja, så er kravene altså klart opfyldt, siger Søren Friis Hansen.

Forsker: Udenrigsministeriet har sovet i timen

Når der alligevel bliver set på sagen i Udenrigsministeriet, skyldes det, at der - uanset dansk selskabsret - er vigtige grønlandske interesser på spild.

For selvom firmaet, der har vundet kontrakten, er registreret i Danmark, strider det med tanken bag Forsvarsaftalen, som skal sikre Grønland arbejdspladser og indtægt for brugen USA’s placering af basen i Thule, siger Jon Rahbek-Clemmesen, forsker i Arktisk Sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Umiddelbart virker det som om, at man fra Udenrigsministeriet i København enten har ladet det her passére, eller også har man sovet i timen (…). Hvis det er tilfældet, at et amerikansk firma lige pludselig går imod den oprindelige ånd i aftalen, så skal Udenrigsministeriet sørge for, at det ikke sker. Det er jo dem, der har ansvaret for at tale Rigsfællesskabets interesser i forlyd til amerikanerne, siger han.