Tasiusaq døjer også med affaldsdynger

Tasiusaq ved Upernavik har sommeren igennem også stået uden en renovatør. - Vi skal have gjort erhvervet som renovatør attraktiv, siger formanden for bygdebestyrelsen.
Tasiusaq har i lighed med Kullorsuaq også manglet renovatører hen over sommeren. Billedet er fra Kullorsuaq. Foto © : Birgitte Møldrup
Skrevet af Kathrine Kruse
25. august 2021 10:16

En ulidelig stank.

Det er hvad Marianne Egede fra Narsaq husker om sin to-dages ophold i Tasiusaq ved Upernavik i begyndelsen af august måned.

Bygden har nemlig - i lighed med sidste sommer - igen stået uden en renovatør, der kan samle bygdens affald og toiletposer.

LÆS OGSÅ Billeder: Birgitte er rystet over svineri i Kullorsuaq

Husholdningsaffald og storskrald, som gamle vaskemaskiner og sofaer, har derfor blot været henlagt ved stierne rundt omkring i bygden, da bygden ikke har kunnet finde renovatører, der kan transportere dem til lossepladsen.

- Overalt var der også bunker af sorte og gule poser. Toiletposerne, fortæller Marianne Egede, som er forbavset over kontrasterne mellem hendes frodige hjemby og bygden Tasiusaq i nord.

Vilkårene som skraldemand

To selvstændige renovatører har arbejdet med affaldshåndteringen i Tasiusaq. Men begge renovatører har omkring den 20. juni sagt deres job op.

Siden har affaldet og natrenovationsposerne hobet sig op rundt omkring i bygden, der har 256 indbyggere.

Det fortæller Regine Bidstrup, der er formand for bygdebestyrelsen for Tasiusaq og Nutaarmiut.

LÆS OGSÅ Affaldet flyder igen i gaderne i Tasiusaq

Kommunen har i løbet af sommeren slået opgaven som renovatør op, men ingen har været interesseret i at byde på opgaven.

- Det ser ud til at vi skal have genvurderet affaldshåndteringen. Om hvordan vi kan gøre erhvervet som renovatør attraktiv, siger Regine Bidstrup, som mener, at interessen til erhvervet som dag- og natrenovationsarbejder kan gøres attraktiv, når arbejdsvilkårene og udstyret til renovatørerne bliver forbedret.

Regine Bidstrup påpeger også, at man burde også være opmærksom på lønnen, når der er udbudsrunde.

- I dag bliver den lavest bydende jo blot taget. Men når de selvstændige opdager, at arbejdsbyrden og lønnen ikke svarer til hinanden, så siger de op, siger Regine Bidstrup.

LÆS OGSÅ Svineriet i Kullorsuaq: Skraldemænd på vej fra Ilulissat

- Og ikke mindst med udstyret. Man kan måske gøre erhvervet som renovatør langt bedre attraktiv, hvis renovatøren kan få en traktor og bedre vejforhold, siger hun.

Ifølge Regine Bidstrup arbejder Avannaata Kommunia på, at sende renovatører til Tasiusaq.

Det har kommunen også gjort for Kullorsuaq, da Kullorsuaq også har manglet renovatører. Og ifølge formanden for Avannaata Kommunias tekniske udvalg, Niels Davidsen (IA), arbejder kommunen på at finde en holdbar løsning til affaldshåndteringen i hele kommunen.

- Vi skal også have løst personalemanglen på området. Det skal nemlig ikke være sådan, at det skal være borgerne selv, der selv skal arbejde med dem. Nej, vi skal have personale til dem. Og vi er ved at finde ud af, hvordan vi kan løse det, sagde han mandag til KNR.