Svineriet i Kullorsuaq: Skraldemænd på vej fra Ilulissat

Kommunen har forsømt affaldsområdet i Kullorsuaq og andre steder. Det indrømmer formanden for teknikudvalget.
Toiletposer, hvis indhold sivede ud på stierne i Kullorsuaq, var en hverdag, da Birgitte Møldrup var på tjenesterejse for 2 uger siden. Foto © : Birgitte Møldrup
Skrevet af Kathrine Kruse
23. august 2021 12:11

Storskrald fra fælles affaldsindsamlinger, husholdningsaffald og fyldte toiletposer, hvis indhold sivede ud på stierne i bygden. Og ikke mindst den ulidelige stank fra både affaldet og de sivende natrenovationsposer.

Det var den hverdag, som Birgitte Møldrup oplevede, da hun fra den 6. august til den 10. august opholdt sig i Upernaviks nordligste og største bygd Kullorsuaq, som med sine 437 indbyggere den seneste tid havde stået uden renovationsfolk.

Bygdens selvstændige renovatør havde nemlig sagt op.

I begyndelsen af sit ophold i Kullorsuaq var Birgitte Møldrup så overrumplet over det, hun så, at hun til at begynde med tænkte, at hun ikke ville gøre noget.

Men efter at have set nogle børn lege ved utætte toiletposer og affaldsdynger, besluttede hun, at hun ville indberette miljøforholdene, som børnene levede under i det fri i Kullorsuaq. Og det gjorde hun onsdag i sidste uge.

- Jeg har i min indberetning påpeget, at jeg ikke indberettede blot for at indberette, men at det har en forbindelse til affaldshåndtering og miljøforhold. Og jeg har forsøgt at vise min bekymring over børnene i min indberetning, fortalte hun til KNR.

Kommunen har svigtet

Det er Avannaata Kommunia, som administrerer affaldshåndteringen i både Kullorsuaq og alle andre bosteder i kommunen. Og det er kommunen selv, som har svigtet i sin håndtering af affald og natrenovation.

Foto © : Privatfoto
Niels Davidsen (IA), formand for Avannaata Kommunias tekniske udvalg. Privatfoto. 

Det siger Niels Davidsen. Han er formand for kommunens tekniske udvalg, som har ansvaret for området.

- Jeg vil på vegne af det tekniske udvalg sige, at forholdene omkring affaldshåndtering i både Kullorsuaq og andre steder er uacceptable, siger han og konstaterer:

- Og jeg må sige, at kommunen i al for lang tid har svigtet problematikken.

LÆS OGSÅ Billeder: Birgitte er rystet over svineri i Kullorsuaq

Ifølge Niels Davidsen arbejder Avannaata Kommunia i øjeblikket på at sende mandskab op til Kullorsuaq fra Ilulissat, da bygden har problemer med at skaffe folk, der kan arbejde med affaldet og natrenovationen.

Og kommunen er ifølge Niels Davidsen opmærksom på, at Kullorsuaq og kommunens andre bosteder døjer med at håndtere affald. 

Kommunens tekniske udvalg har nemlig for knap 2 uger siden i et ekstraordinært møde drøftet affaldsproblematikken i både Kullorsuaq og generelt i hele kommunen.

- Her fik vi drøftet, hvilke permanente løsninger vi i fremtiden kan anvende i affaldshåndtering i Avannaata Kommunia, siger Niels Davidsen, som påpeger igen, at kommunen i al for lang har svigtet området.

- Det må vi indrømme. Kommunen har gang på gang fået midlertidige tilladelser til afbrændinger af affald fra Selvstyret. Men det er ikke løsningen på problemerne. Det har jeg understreget, da jeg blev valgt som formand for det tekniske udvalg, siger han.

Roser borgerne

Som følge af at affald og toiletposer hobede sig op rundt omkring i Kullorsuaq, samlede nogle borgere efterladenskaberne op på eget initiativ og smed dem ud til bygdens losseplads. Det gjorde de med en lånt traktor fra Pilersuisoq.

Og det roser teknikudvalgs formanden borgerne for.

- Jeg tager hatten af for initiativtagerne. Men vi skal have fundet en holdbar løsning, så vi kan blive kvit med problemet i fremtiden, siger Niels Davidsen. 

- Vi skal også have løst personalemanglen på området. Det skal nemlig ikke være sådan, at det skal være borgerne selv, der selv skal arbejde med dem. Nej, vi skal have personale til dem. Og vi er ved at finde ud af, hvordan vi kan løse det. 

Niels Davidsen fortæller, at de tekniske udvalg på sit ekstraordinære møde blandt andet har drøftet, hvilken model kommunen kan anvende for at løse affaldsproblematikken.