Tasiilaq uden internet siden onsdag

Tasiilaq har været uden adgang til omverdenen siden onsdag. Men fredag burde der være forbindelse igen.
Det var en omlægning til ny satellitforbindelse, som satte nettet ud af spil onsdag eftermiddag. Foto © : Tusass
Skrevet af Kim Hinrichsen
25. august 2023 16:09

Netflix, nyheder og nem-id. 

Et liv uden internet er ikke for sarte sjæle, vil nogen sige.

Men det er lige nu sådan, det er for beboerne i Tasiilaq. De har siden i onsdags ikke kunnet bruge hverken telefoner eller internet.

En opdatering af to jordstationer til nyt satellitsystem har sat nettet ud af spil.

Det siger Kim Zinck, som er afdelingsleder for Transmissions afdelingen i Tusass:

- Kapaciteten er begrænset, når vi kører under omlægning fra den gamle satellit til den nye. Det gør, at forbindelse er hårdt presset. Vi har haft forbindelse igennem, men der har bare været alt for meget trafik, som skulle igennem.

Dårligere forbindelse end forventet

Derfor har mange borgere i Tasiilaq oplevet det som om, der slet ingen forbindelse er. Det har da også i perioder været umuligt at sende og modtage sms’er, foretage opkald og bruge dankort-terminaler.

Noget som også kom bag på Tusass selv, siger Kim Zinck:

- Kunderne har oplevet de her dårlige forbindelser. Og de har faktisk været dårligere end først antaget. Vi havde forventet, at vi kunne have kørt med lav internethastighed, siger han og fortsætter:

- Så derfor har vi været i gang med at prioritere hastighederne, så de samfundskritiske ting kunne gøres, siger han.

Det fik torsdag Grønlands Politi til at give følgende melding – måske lidt paradoksalt – på deres Facebook:

”På baggrund af situationen med manglende stabil telefoni i Tasiilaq har Tasiilaq politi bemanding på politistationen hele døgnet rundt, således borgerne i akutte tilfælde kan rette personlig henvendelse. Dette i tilfælde af, at vores telefon nummer 70 14 48 ikke virker ved opkald.”

Men selvom det måske kom som en overraskelse for Tusass, at nettet blev så presset, så burde borgerne have været forberedt på det, mener Kim Zinck:

 - Vi har så vidt muligt prøvet at informere kunderne om, at vi ville arbejde med det her. Så vi udsendte en pressemeddelelse for en måned siden om, at vi ville køre med meget lav kapacitet. Dagen før udsendte vi også en sms til alle kunder om, at nu gik vi i gang.

En brevdue flyver hurtigere

Det er dog alligevel kommet bag på mange indbyggere i Tasiilaq. De havde ikke forventet, at forbindelsen ville være så begrænset. 

KNR har forsøgt at få fat på folk fra byen, men det har – ikke overraskende – ikke været muligt at komme igennem på telefonen til dem.

Det sparsomme internet, som er i området, har mange af byens borgere brugt på at vise deres vrede på Facebook, hvor nogle af dem skriver:

”Vil I venligst tage os alvorligt og forklare, hvad I kan og vil gøre? Og nu må I også forklare, hvorfor forbindelsen helt er røget, når I på intet tidspunkt har varslet, at det var en risiko? Tusass, for pokker, byen er fyldt med turister, som rejser hjem med ubetalte regninger og uden indkøb.”

”Det er dælme umuligt at drive forretning nu om stunder, med jer som leverandør på internettet....Folk kan ikke betale deres regninger, og ingen render rundt med kontanter i disse dage, alt foregår via plastik.....Som kører igennem en maskine, I skal kunne levere service til.....Men kan I det? En brevdue flyver hurtigere end det...Dårlig planlægning... Dårlig forberedelse...”

Fredag eftermiddag fortæller Tusass, at forbindelse burde være oppe at køre igen, men at der vil gå noget tid før, den er oppe på vanligt niveau.