Ny grønlandsk satellit sikrer bedre internet i hele landet

For første gang er Grønland med, når en ny satellit sendes ud i rummet. Det er Tusass, som har lagt penge i projektet, der skal sikre mere stabilt internet til byer og bygder med satellitforbindelse.
Den nye satellit skal ifølge Tusass sikre bedre internet til de dele af Grønland, som i dag får deres internetforbindelse via satellit. Foto © : Tusass
31. januar 2023 14:16

Folk i Nord- og Østgrønland kender til, at de utålmodigt må sidde og vente, når de surfer rundt på internettet.

I modsætning til byerne på syd- og vestkysten, som er koblet op til søkablet, får resten af landet deres internet via satellit, hvilket giver en mere ustabil og langsom internetforbindelse.

Nu skal en ny grønlandsk satellit "GreenSAT" være med til at forbedre internettet i store dele af Grønland.

Det skriver Tusass i en pressemeddelelse.

Tusass har etableret en jordstation i Qaanaaq, som skal gøre det muligt at modtage signal fra GreenSAT. Stationen gør, at man fremover kan tillbyde flatrate-produkter i byen.

Foto: Tusass.

Følg rejsen til rummet

GreenSAT har også andre formål end at give bedre internet til Grønland, men på grund af Tusass' investering, har man valgt at opkalde satellitten efter Grønland.

Det er søndag 5. februar, at det amerikanske selskab SpaceX opsender GreenSAT, som skal bringe mere stabilt internet til satellitbyerne i Grønland og sikrer, at kunderne i Qaanaaq også kan få flatrate produkter.

Tusass vil inden på søndag offentliggøre et link til livestreaming, til dem som har lyst til at følge satellittens rejse til rummet.

Tidspunktet for opsendingen kan blive rykket, hvis de atmosfæriske, vind- og vejrforhold gør det umuligt at sende raketten afsted.