Ny socialøkonomisk virksomhed: Tangproduktion under forberedelse i Alluitsup Paa

Gennem fokus på lokal beskæftigelse og bæredygtig produktion er der håb om, at tangproduktion kan blive en væsentlig del af Grønlands økonomi og bidrage til landets selvforsyning og eksportmuligheder.
Fabrikken her skal bruges til at tørre tang. Foto © : Polar seaweed
Skrevet af Ulrikke Andersen
03. juli 2024 12:19

Den socialøkonomiske virksomhed South Greenland Seaweed skal skaffe nye arbejdspladser til Alluitsup Paa. Arbejdsløse unge skal nemlig arbejde med at udvikle og sælge forskellige tangprodukter.

Produktionschef Søren Stach Nielsen og antropolog Ole Hertz besluttede sig for at iværksætte tangfiskeri under en rejse i Nordgrønland, og nu er det under forberedelse med penge fra en forening kaldet Østifterne.

Søren Stach Nielsen og Ole Hertz har beskæftiget sig med og har haft deres interesse i bygder i Grønland. I de jobs, de har haft, og i de områder de har varetaget, og som Ole Hertz har forsket i, så føler de, at det bedste, de kunne gøre, var at starte et socioøkonomisk selskab op.

- Fordi der mangler arbejdspladser, og der er masser af tang, siger Søren Stach Nielsen.

Muligheder for tangfiskeri

Søren Stach Nielsen fortæller, at Ole Hertz sammen med nogle andre lavede en undersøgelse for en hel del år siden. De kiggede på mulighederne for tangfiskeri, for i Norge havde de set tang blive hentet i den samme fjord i fire år, inden den blev høstet i den næste fjord. På den måde er høsten biologisk forsvarlig.

- Det er ikke alene produktion med tang. Tang bliver solgt til mange forskellige formål. Cirka 2.000 forskellige ting. Så er det lidt mærkeligt, at vi i Grønland ikke har fundet ud af, hvorfor vi ikke er i gang med det her, siger Søren Stach Nielsen.

Tang i verden

Der produceres 30 millioner tons tang i verden.

Det bruges til mad: Salater, sushiruller, snackprodukter og husdyrfoder.

Skønhed: Ansigtsmasker, lotioner, shampoo og tandpasta.

Det bruges også i medicin og til gødning, i spildevandsbehandling og til  biomasse til brændstof.

Den europæiske tangindustri i 2030 
Det europæiske marked for tang i 2030 har potentiale 
at drive en industri til en værdi af op til 9,3 milliarder euro. 

Kilde: wwf.org og Global Seaweed New and Emerging Markets Report 2023 fra WorldBank.org


Østifterne hjælper

Det var svært at for dem at få penge til projektet. Men nu har de fået hjælp fra foreningen Østifterne.

South Greenland Seaweed fik en aftale i stand, før de gik i gang med et tysk firma, som vil købe tang til hudplejeprodukter. 

- Vores plan er, at når det er i gang og det kan køre økonomisk, så afleverer vi fabrikken til lokalbefolkningen, siger Søren Stach Nielsen.

Derefter vil de fortsætte til andre bygder for at se, om der er muligheder for at starte noget lignende op der.

Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund (IA) har tidligere sagt, at tang er en af de naturressourcer, som kan blive vigtig for Grønland.