Tallet stiger: 90 kvinder har klaget over spiralsagen

Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen fremgik det, at forskerholdet vil behandle klager over spiralsagen. Det er en fejl. Forskerholdet vil modtage beretninger fra personer, som har været en del af spiralsagen i perioden frem til 1991.
90 kvinder har indberettet til Landslægeembedet, at de har fået opsat spiral uden samtykke før 1992, hvor Grønland overtog sundhedsområdet.
Det oplyser Landslægeembedet til KNR.
Dermed er antallet mere end tredoblet siden januar, hvor Landslægembedet havde modtaget 26 indberetninger fra før 1992.
Det er forskerholdet, som står for udredningen, som vil overtage kvindernes beretninger, så de kan indgå som kildemateriale i udredningen.
- Vi overtager beretningerne så snart, at vi er klar til det fra forskerholdets side. Vi regner med, at det sker i løbet af efteråret, siger leder af forskerholdet, Tenna Jensen, der også er leder af Center for Arktisk Velfærd på Ilisimatusarfik og seniorforsker for Folkesundhed i Grønland ved Syddansk Universitet.
Indtil videre er beretningerne blevet indberettet til Landslægeembedet, og det skal de fortsat, indtil forskerholdet er klar til at overtage arbejdet.
Spiralerne har været på dagsordenen siden sidste år, hvor DR dækkede, at tusindvis af grønlandske piger og kvinder fik opsat spiral i 1960’erne og 70’erne som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst. Fra 1966 til 1975 blev der opsat 4.500 spiraler.
Spørg løs på borgermøde
I maj måned igangsatte et forskerhold udredningen af spiralsagen, som skal undersøge den historiske kontekst for svangerskabsforebyggelsespraksis, der blev indledt i 1960’erne.
Men i morgen 7. september er det muligt at blive klogere på spiraludredningen, når forskerholdet holder borgermøde på Ilimmarfik, siger Tenna Jensen.
- På borgermødet vil vi fortælle om forskerholdets arbejde med udredningen. Og der får man mulighed for at stille spørgsmål. Borgermøderne er åbne, så alle kan komme til møderne.
Endnu et borgermøde vil blive afholdt 27. september i Odense på Syddansk Universitet.
Gratis behandling
Udover arbejdet med udredningen har 77 kvinder, der er en del af spiralsagen, indtil nu henvendt sig for at få gratis behandling.
Det siger Naja Lund Kielsen, der er afdelingsleder i Borgerrettet Afdeling, som hører under Socialstyrelsen, til Sermitsiaq.AG.
Det var i juni 2022 at det blev muligt for ofrene i spiralsagen at få gratis behandling af en psykolog eller psykoterapeut. Det kan man ved at ringe til telefonrådgivningen Tusaannga.