Tæppet er trukket for i Tuukkaq Teatret: “En historisk afslutning”

Manuskripter, rekvisitter, kostumer og masker fra Grønlands første teaterscene, Tuukkaq Teatret, er nu på vej til Nationalmuseet i Nuuk.
Mandag lukkede og slukkede Rasmus Lyberth (tv.), Benedikte Bendo Schmidt og Erninguaq Poulsen (th.) Tuukkaq Teatret for sidste gang. Foto © : Privatfoto
07. oktober 2024 07:22

Det er med følelserne ude på tøjet, at Erninguaq Poulsen, skuespiller Benedikte Bendo Schmidt og sanger og skuespiller Rasmus Lyberth sidder i kulisserne til det, der indtil nu var Tuukkaq Teatret.

De havde mandag taget turen til den jyske by Fjaltring i Danmark, hvor teateret i 48 år har ligget på en stor rød murstensgård. Et teater, der på mange måder blev grundstenene til det grønlandske teaterliv, vi har i dag.

- Vi har brugt de sidste fem måneder på at tømme teateret, hvilket har været ret omfattende. Nu er vi endelig ved vejs ende efter 40 år her i Fjaltring. Det er på mange måder en følelsesladet begivenhed. En stor kulturhistorisk værdi, der forsvinder, siger Erninguaq Poulsen, der var gift med den nu afdøde stifter af teateret, Reidar Nilsson.

Tuukkaq Teatret blev dannet i 1975 af norske Reidar Nilsson og grønlandske Benedikte Bendo Schmidt. Teateret blev både den første professionelle teaterscene for grønlandske skuespillere og den første teateruddannelse for grønlandske skuespillere.

Benedikte Bendo Schmidt, der i dag er skuespiller og teaterproducent ved Teater Katu, og Rasmus Lyberth er to af de første uddannede skuespillere fra teatret. De blev uddannet i 1979.

- Den personlige rejse, som Tuukkaq har udgjort, har været en stor gave for os, siger Benedikte Bendo Schmidt, der også er medstifter af teatret.

Et eventyr

Forestillingerne på Tuukkaq Teatret tog udgangspunkt i inuitkulturen. Samtidig blev trommesang og maskedans en vigtig del af forestillingerne.

Traditioner, som særligt var truet under den danske kolonisering.

Det blev blandt andet til forestillingen “Inuit”, der efterfølgende er blevet en klassiker. Teatergruppen turnerede både i Grønland, Danmark og udlandet.

- Vi har været med til at fremme den danske teaterhistorie som den mest turnerede teatergruppe i Danmark i sin tid. Vi var i New York, Manila, Costa Rica, hele Europa, Canada, Alaska. Det har været fuldstændig vidunderligt. Sikke et udsyn vi har fået af at være på Tuukkaq, siger Benedikte Bendo Schmidt.

Men det var også hårdt arbejde, fortæller hun fortsat.

- Vi ville gerne vise vores efterkommere, hvordan vores egen historie kan blive fortalt. Og der har vi været inspireret af vores forfædres visdom og alle vores myter, sagn og fortællinger, siger Benedikte Bendo Schmidt.

Nationalmuseet overtager samlingen

Teatret gik officielt konkurs i 1994 og mistede dermed driftstilskud.

Alligevel fortsatte Reidar Nilsson med at lave forestillinger på teateret i mange år, fortæller Erninguaq Poulsen.

Reidar Nilsson gik bort i maj måned, og gården, som Tuukkaq ligger på, skal nu rives ned. Ifølge Naturstyrelsen, der ejer bygningen, skal området fredes.

Derfor er manuskripter, rekvisitter, kostumer, masker og optagelser på vej til Nationalmuseet i Nuuk, som overtager retten over samlingen.

Museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum & Arkiv Aviâja Rosing Jakobsen fortæller, at materialet vil blive grundigt gennemgået og sorteret. De vil efterfølgende blive opbevaret i arkivet. 

- Forsendelserne fra Tuukkaq Teater er vigtige for vores land og vores historie, da vi vil få flere dokumenter og andre samlinger om teateret og teaterhistorien.

- Derudover bliver historien om vores lands teaterforening udvidet, og de vil kunne undersøges, så vi kan få indblik i, hvordan teatret har udviklet sig gennem årene, siden Tuukkaq begyndte, siger hun. 

Et historisk kapitel

For Erninguaq Poulsen, Benedikte Bendo Schmit og Ramus Lyberth er det et lyspunkt, at teatret på en måde får lov at leve videre i Nuuk.

- Det er en historisk afslutning og historisk kapitel, som skal videre til vores kære land, Grønland. Det er meget betydningsfuldt, siger Rasmus Lyberth.

Også for Rasmus Lyberth har tiden på Tuukkaq Teatret haft stor betydning for hans karriere, fortæller han.

- Jeg har altid sagt til Reidar, at jeg er en af de blomster, hans arbejde har resulteret i. Jeg er en af de blomster, som Tuukkaq har skabt, siger Rasmus Lyberth.

Den følelse kan Erninguaq Poulsen nikke genkendene til.

Tuukkaq Teatret har nemlig været hans og Reidar Nilssons hjem i godt 30 år – halvdelen af hans liv.

Nu er han i gang med at starte et nyt hjem i Holstebro. Men hjertet banker stadig for Tuukkaq og hans afdøde mand.

- Det er med stor vemod, at jeg må forlade stedet her. Tuukkaq og Reidar betød utroligt meget for mig og kommer til det resten af mit liv, siger han.