Tarrak på Roskilde: Synet på os grønlændere er lort, men se os nu

Rapperen håber, koncerten bliver et skub i hans karriere, i grønlændernes selvopfattelse og i grønlandsk musik generelt.
Tarrak
Tarrak fik sit gennembrud med nummeret "Tupilak". Han håber, at publikum vil mærke hans musik og feste med, når han går på scenen til sommer. Foto © : Bolt Lamar
Skrevet af Teitur Larsen
30. marts 2023 12:48

Hvis du kigger på programmet til Roskilde Festival 2023, vil du i år falde over et grønlandsk kunstnernavn: Tarrak.

Den 24-årige rapper er aktuel som en del af festivalens First Days-program, hvor publikum kan opleve en række upcoming navne på festivalområdets mindre scener.

- Jeg er spændt på, hvordan folk kommer til at reagere, for det er jo grønlandsk rap, siger Tarrak, vis borgerlige navn er Josef Tarrak-Petrussen.

Om Roskilde Festival:

  • Roskilde Festival er Nordens største musikfestival.
  • 135.000 personer deltog sidste år.
  • Der var 208 musiknavne på programmet i 2022.
  • Grundet sin størrelse og sit brede udvalg af musik, deltager også flere personer fra udlandet.
  • Ifølge festivalens egen statistik fortalte 78 procent af deltagerne på festivalen, at de efter deltagelsen var blevet interesseret i ny musik.

- Det fantastiske ved musik er, at det ikke kommer an på sproget, men hvordan musikken får en til at føle, siger Tarrak.

Store danske kunstnere som Jada, Mø, Tessa og The Minds of 99 mødte deres første store publikum på samme scene, som Tarrak skal spille på til sommer.

Derfor kan koncerten muligvis give et skub i Tarraks musikkarriere.

Tro på sig selv

Han vil ikke sige, at han havde regnet med at skulle spille på Nordens største musikfestival en dag... men omvendt har han nok vidst det inderst inde hele tiden, siger han. 

- Man skal tro på sig selv, som om man er sindssyg, og jeg tror nogle gange for meget på mig selv, siger han.

Tarrak håber, koncerten også kan være med til at gøre noget for grønlandsk musik generelt, eftersom der ifølge ham er flere talentfulde kunstnere herhjemme, der kun mangler at blive opdaget og anerkendt.

Han har også selv oplevet, at mange godt kan lide grønlandsk musik. Der er bare ét problem.

Foto © : Scanpix

Ifølge Tarrak får grønlandske musikere ikke samme mulighed for at spille koncerter i Danmark. Oftest spiller musikerne, når det er i en grønlandsk anledning. For eksempel til kulturbegivenheden Grønland i Tivoli.

- Det er nice at se, at da programmet til Roskilde Festival udkom, så var der en masse danske kunstnere - og så pludselig stod der Tarrak. Det er ikke fordi, jeg er grønlænder, men fordi jeg er kunstner, siger han.

Alle kan lære af musikken

Tarrak er allerede et kendt navn herhjemme, men han håber, at han kan vise festivalens gæster, hvad Grønland har at byde på, når det kommer til rap.

- Nogle folk tror, at grønlændere er dem, der sidder på stationerne og drikker. Til koncerten kommer folk til at se andre grønlændere, så det ikke kun er den stereotyp, som danskere er vant til at se. Bare selve min eksistens afliver de fordomme, der er om grønlændere, siger han.

Ved at blive eksponeret for stærke grønlandske stemmer, håber han, det forhåbentlig kan lede til selvrefleksion hos danskere.

- Der er meget uvidenhed om, hvad Danmark har gjort i forbindelse med kolonitiden. Danskerne kender ikke til det, men vi grønlændere gør. Danskere bliver nødt til at lære, at deres samfund er bygget på bekostning af andre befolkninger, siger han og fortsætter:

- Synet på os grænlændere er lort, men se os nu.

Men det er ikke kun danskeres opfattelse af grønlændere, der skal ændres på. Det er også grønlændernes selvopfattelse.

- Vi kommer fra et fucking nice sted. Vores forfædre har overlevet her, og vi kan stadig snakke grønlandsk. Det er noget, vi kan være stolte af, siger han.

Roskilde Festival starter 24. juni og fortsætter indtil 1. juli.