Instruktør vil nuancere billedet af Grønland med ny dokumentar
- Der er rigtig mange fordomme om Grønland og om grønlændere, og det er altid det samme billede, man får af Grønland. Jeg tror og håber med den her film, at jeg kan være med til at nuancere billedet af Grønland, og at jeg kan være med til at nuancere billedet af, hvad det er for en debat, der foregår om selvstændighed.
Sådan lyder det fra Kenneth Sorento, der er instruktør og fotograf, og som står bag en ny dokumentar, der hedder "Kampen om Grønland".
LÆS OGSÅ Kampen om Grønland: Stærke unge stemmer åbner filmfestival i København
- Jeg syntes, det er interessant, at verdens største ø, befolket af kun 56.000 mennesker, siger, nu vil de stå på egne ben. Det, synes jeg, er enormt modigt og spændende.
Aktivistisk tilgang
Dokumentaren præsenterer forskellige holdninger om selvstændighed gennem fire unge hovedpersoner, der på hver deres måde ønsker forandring i landet.
Og det har været vigtigt for instruktøren, at hovedpersonerne havde et aktivistisk tilgang.
- Ofte når man laver TV, vælger man nogle folk, der er gode til at tale, men de er ikke nødvendigvis gode til at handle. Jeg ville have nogle folk, der ikke bare talte om, at de var for eller imod selvstændighed. Jeg ville have folk, som handlede, som gjorde noget.
Rapperen Josef Tarrak stiller spørgsmålstegn ved relationen til Danmark. Han skabte selv stor debat om blandt andet diskrimination i Grønland, da han udkom med sin musikvideo Tupilak tilbage i 2016.
LÆS OGSÅ Jeg vil skabe forandring
Sammen med sin kæreste aktivisten Paninnguaq Heilmann får den unge rapper lavet ansigtstatoveringer, og de bliver i filmen skildret som et nyt power-par, der bryder den onde cirkel trods en barndom præget af alkoholisme og fraværende forældre. Sammen ønsker de at skabe selvstændighed for Grønland.
LÆS OGSÅ Udlandet henter inspiration i grønlandsk antiselvmordsprojekt
Løsrivelse fra Danmark
Derudover er også den unge politiker og journaliststuderende Kaaleeraq M. Andersen, som også ønsker løsrivelse fra Danmark, med i dokumentaren. Han stillede op til valget i Inatsisartut i 2018. Kaaleeraq mener, at bloktilskuddet fra Danmark pacificerer grønlænderne, et budskab han rejser ud til de mindre bygder og holder taler om.
Filmens fjerde hovedkarakter, Tillie Martinussen, danner et nyt parti, der kæmper for at styrke samarbejdet med Danmark.
Men hvad skal vi med endnu en historie om Grønland?
Ifølge Kenneth Sorento handler film og artikler, der er produceret af danskere om Grønland, altid om de grønlændere, der har det lidt svært, og som føler, at de er ofre, og som kæmper med store problemer.
- Jeg vil fortælle en historie om unge grønlændere, som har sindssygt meget energi og gejst og som kæmper for, at ændre det land de bor i. De vil ændre det i en retning, som passer bedre til Grønland.
Tager ikke stilling
Ifølge instruktøren tager han ikke selv stilling til selvstændighed.
- Jeg har ikke nogen holdning til, om Grønland skal være selvstændigt eller ej. Men jeg vil gerne prøve at forstå, hvad det er for nogle tanker og følelser, der er forbundet med det her, siger han.
Det tog instruktøren Kenneth Sorento ni år at lave dokumentaren, der varer cirka halvanden time. Jørgen Chemnitz er co-producer i dokumentaren.
Dokumentaren "Kampen om Grønland" skal åbne en af verdens største festivaler for dokumentarfilm CPH:DOX 17. marts på Det Kongelige Teater i København. Derudover er der gallapremiere i Nuuk i Katuaq den 13. marts.
Filmen er støttet af Det Danske Filminstitut og af DR. Det Danske Filminstitut, DR, Nordisk Film & TV Fond, Den Vestdanske Filmpulje, Fritt Ord, A.P. Møller Fonden, NRK og RUV .