Kampen om Grønland: Stærke unge stemmer åbner filmfestival i København

Den er klog og kompleks, siger festivaldirektør om filmen, der hedder Kampen om Grønland, som skal åbne dokumentarfilmfestival til marts.
Filmen "Kampen om Grønland" giver et indblik ind i debatten om selvstændighed og rigsfællesskab, sprog og identitet. (Arkivfoto) Foto © : Pressefoto
05. februar 2020 14:28

Stærke, unge grønlandske stemmer får ordet, når en af verdens største festivaler for dokumentarfilm CPH:DOX åbner 17. marts på Det Kongelige Teater i København.

"Kampen om Grønland", der er instrueret af Kenneth Sorento, dykker ned i debatten om Grønlands ret til selvstændighed, rigsfællesskabets fremtid og de markante geopolitiske interesser i Arktis.

Om instruktøren og filmen:

* Kenneth Sorento har siden 1999 arbejdet som dokumentarinstruktør og filmfotograf. 

* Filmen er produceret af Ulrik Gutkin for Copenhagen Film Company kort og dok. med støtte fra Det Danske Filminstitut og DR og co-produceret af Jørgen Chemnitz.

Kilde: CPH:DOX

Det skriver festivalen i en pressemeddelelse. 

Filmen følger fire unge, stærke og dynamiske grønlændere, som er dybt uenige om vejen frem, men som på hver deres måde kæmper for at skabe et bedre Grønland, står der i beskrivelsen af filmen.

Direktør: Det er en klog og kompleks film

Vi kunne ikke have ønsket os en vigtigere åbningsfilm, påpeger festivaldirektør Tine Fischer.

- En klog og kompleks film, der ikke bare giver indsigt, men også det menneskelige nærvær, der skal til for at forstå behovet for frihed men også den lange historiske forbundethed til Rigsfællesskabet, siger hun i meddelelsen.

Festivaldirektøren lægger vægt på den store offentlige opmærksomhed, som den amerikanske præsident, Donald Trump, rettede mod Grønland i august.

- "Grønland er ikke til salg" blev der sagt, men bag det utvetydige svar, ligger en politisk virkelighed, der tager behovet for at være herre i eget hus til et helt andet niveau.

- Over 60 procent af grønlænderne siger i dag, at de ønsker løsrivelse fra Rigsfællesskabet. Grønland er ikke bare storpolitisk interessant, Grønland bevæger sig - og en ny generation har grebet mikrofonen, siger hun.

"Kampen om Grønland" får gallapremiere i Katuaq Kulturhus i Nuuk 13. marts, hvor filmens medvirkende og instruktører også kommer.