Tema: Fiskerilov

Kan søndag blive skæbnesvanger for fiskeriloven? Få svaret her

En betænkning. Det lyder ikke spændende, men lige præcis sådan en kan få et drama om fiskeriloven til at eksplodere.
Fiskerne demonstrerede, da politikerne debatterede fiskeriloven for første gang 11. april. Foto © : Carsten Faurschou / KNR
Skrevet af Christine Hyldal
04. maj 2024 08:09

På onsdag går det løs. Politikerne i Inatsisartut skal igen diskutere forslaget til en ny fiskerilov. Det er anden gang, de skal gøre det. Og sidst varede debatten i mere end syv timer.

Den meget, meget omdiskuterede lov har været mere end 20 år undervejs. Både fiskere, forskere, Polar Seafood og ikke mindst politikerne er på barrikaderne, og nalakkersuisoq Kim Kielsen (Siumut) har sagt, at han går af som naalakkersuisoq, hvis fiskeriloven ikke bliver vedtaget i Inatsisartut.

Og nu har Inatsisartuts fiskeriudvalg diskuteret forslaget til den nye lov i knap en måned. I morgen skal de være færdig med deres såkaldte betænkning, som er liste over betragtninger og bekymringer, som udvalgets medlemmer har i forhold til den nye lov.

Derfor er betænkning interessant

Jens Thorin, du er redaktør i KNR og har fulgt tilblivelsen af den nye fiskerilov i snart sagt mange år. Hvorfor er en betænkning så interessant?

- Det er det, fordi betænkningen kommer til at være det omdrejningspunkt, som debatten i Inatsisartut på onsdag kommer til at kredse om.

- Med betænkningen vil udvalget anbefale, at lovforslaget bliver vedtaget, måske - måske ikke - med opfordringer til ændringer. Et mindretal vil meget sandsynligt komme med en udtalelse, der stikker i en anden retning. Flere af udvalgets medlemmer er valgt i områder, hvor det kystnære fiskeri efter hellefisk har en central betydning. Derfor skal Siumuts og IA´s medlemmer i udvalget indordne sig, og prioritere koalitionens interesser frem for lokale hensyn.

Fiskerne demonstrerede foran Inatsisartut, da politikerne debatterede fiskeriloven for første gang 11. april. Foto © : Carsten Faurschou/ KNR

- Et eksempel på lokale hensyn er, at hellefiskekvoten nær kysten langt overstiger biologernes anbefalinger. Det skal ændres i den nye fiskerilov. Og det betyder, at der blandt Siumuts og IA’s medlemmer i Fiskeriudvalget kan være frygt for, at der fremover bliver langt færre fiskere end nu. 

- Det bliver spændende at se, om udvalget faktisk bliver færdig med sin betænkning. Hvornår den bliver offentliggjort, ved vi ikke - måske er det først på onsdag. Det kan enten ende med, at arbejdet med forslaget fortsætter som planlagt, eller det kan stikke i alle retninger.

Fakta om fiskeriloven

I ikke mindre end 20 år har en ny fiskerilov været på vej.

Den, der gælder nu, er fra 1996, og der har været lavet mange tilføjelser eller ændringer siden da. 

I 2021 kom Fiskerikommissionen med en række anbefalinger til, hvordan fiskeriloven kan se ud.

Embedsmændene i Departementet for Fiskeri lavede et forslag til en ny lov. Høringsfristen sluttede onsdag 24. januar 2024.

Både lokalpolitikere og fiskere rasede over, at de ikke kunne nå at tage stilling til lovforslaget på otte uger.

Sidst i marts afleverede Kim Kielsen (S), naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, det endelige fiskerilovforslaget til Inatsisartut.

Under forårssamlingen skal Inatsisartut behandle fiskeriloven.


Udsætte? Valg? Eller fryd og gammen?

Okay. Så er der ligesom varmet op til debatten på onsdag i Inatsisartut. Hvad er scenarierne for, hvad der kommer til at ske?

- Fiskeriudvalget kan bede Inatsisartuts formandskab om mere tid til at arbejde videre med betænkningen. Det vil i hvert fald betyde, at der skal sættes en ny dato på forårssamlingen for andenbehandlingen i Inatsisartut.

- Uenighederne kan være så store, at koalitionen ikke når at blive enige på denne samling, og andenbehandlingen af fiskeriloven udsættes til efterårssamlingen.

- Og så kan nogle af koalitionens medlemmer i Inatsisartut true med at lade være med at stemme, når loven skal behandles for tredje og sidste gang 16. maj eller ligefrem stemme imod. Det kan medføre to ting: Enten sætter naalakkersuisut arbejdet med forslaget på pause. Eller også kræver et af partierne i koalitionen valg i utide. Men alt er spekulation. Al kan være fryd og gammen, men der kan også udbryde kaos.

- Vi ved ikke, hvad der foregår blandt koalitionens politikere. Vi ved dog, Siumuts medlemmer af Fiskeriudvalget nægter at udtage sig om en så simpel spørgsmål om stemning i udvalget.