Tema: Fiskerilov

Fiskeriloven nærmer sig næste fase. Men oppositionen føler sig ikke hørt

Arbejdet med fiskeriloven forløber indtil videre efter planen. Men det bekymrer oppositionen, som frygter, at naalakkersuisut ikke tager de bekymrede høringssvar i betragtning.
Jens Frederik Nielsen, der er formand for Demokraatit og medlem af fiskeriudvalget, føler sig overhørt i debatten om landets nye fiskerilov. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
03. maj 2024 07:40

Bølgerne er gået højt i debatten om landets nye og længe ventede fiskerilov i den seneste tid.  

Fiskerne har været på gaden med slagråb og skilte. Forskere har talt med store bogstaver. Og både de private og offentlige fiskerivirksomheder er usikre på de reelle konsekvenser. 

Men trods de mange bekymrede miner er der indtil videre ikke noget, der tyder på, at der vil ske de store ændringer i det nuværende bud på en ny lov. Det er i hvert fald frygten fra oppositionens side.

- Hvis vi ser på den politiske stemning indtil nu, kan jeg desværre ikke se nogen kompromissøgende koalitionspartier, siger Jens Frederik Nielsen, der er formand for Demokraatit og medlem af fiskeriudvalget. 

Sammen med resten af udvalget sidder han lige nu i de afsluttende faser af behandlingen af fiskeriloven. Deres arbejde skal efter planen være færdigt inden søndag, hvor lovudkastet skal afleveres tilbage til Inatsisartut sammen med udvalgets bemærkninger.

Ikke nogen tegn på ændringer

Jens Frederik Nielsen kan ikke udtale sig om de konkrete drøftelser inde i udvalget, men lægger ikke skjul på, at de som oppositionsparti føler sig overhørt i fiskeridebatten:

- Indtil videre synes jeg ikke, at vi bliver hørt i de politiske drøftelser. Der er ikke nogen vilje til at ændre på de essentielle dele af lovgivningen, som vi er meget uenige om, og som også bliver kritiseret i høringssvarene.

Loven blev sendt til udvalget efter første debat i Inatsisartut 11. april. Siden da har det altså været udvalgets opgave at zoome ind på og samle de forskellige partiers spørgsmål og bemærkninger til loven, så de kan indgå i den næste diskussion af loven i Inatsisartut. 

Men som det ser ud nu, mener Jens Frederik Nielsen og Demokraatit ikke, at koalitionen reelt har noget ønske om at lave store ændringer, før de forsøger at stemme loven igennem:

- Jeg ser desværre to store partier, der ikke tænker så meget i ændringer til det forslag, som er blevet lagt ud, men som tænker på at realisere den på det grundlag, der er.

Planen holder

Loven skal efter planen drøftes i Inatsisartut-salen igen 8. maj. Hvis fiskeriudvalget ikke når at blive færdig med sit arbejde, er det dog en mulighed at udskyde den næste politiske behandling.

KNR har også spurgt andre medlemmer af fiskeriudvalget om en status på det nuværende arbejdet. Men det er altså kun Demokraatit, der har ønsket at udtale sig. 

Fakta om fiskeriloven

I ikke mindre end 20 år har en ny fiskerilov været på vej.

Den, der gælder nu, er fra 1996, og der har været lavet mange tilføjelser eller ændringer siden da. 

I 2021 kom Fiskerikommissionen med en række anbefalinger til, hvordan fiskeriloven kan se ud.

Embedsmændene i Departementet for Fiskeri lavede et forslag til en ny lov. Høringsfristen sluttede onsdag 24. januar 2024.

Både lokalpolitikere og fiskere rasede over, at de ikke kunne nå at tage stilling til lovforslaget på otte uger.

Sidst i marts afleverede Kim Kielsen (S), naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, det endelige fiskerilovforslaget til Inatsisartut.

Under forårssamlingen skal Inatsisartut behandle fiskeriloven.

Siumut og Inuit Ataqatigiits medllemmer henviser alle til udvalgsformand Kristian Jeremiassen (IA).

Han fortæller, at det indtil videre ser ud til at gå præcis som planlagt: 

- Vi regner med at aflevere på søndag inden middag. Nu har vi travlt med at samle opfølgende spørgsmål og partiernes fremlæggelser, så de indgår i betænkningen, siger Kristian Jeremiassen. 

Kristian Jeremiassen kommer heller ikke nærmere ind på det konkrete arbejde i udvalget. Han understreger, at "partiernes fremlæggelser er meget forskellige", men at der pågår en dialog mellem de forskellige partier, og at deres spørgsmål vil blive sendt videre til naalakkersuisut.

Udvalgsformanden løfter kun sløret for et enkelt af de spørgsmål, som med sikkerhed vil være til debat:

- Jeg har kun hørt en melding i Inatsisartut om, at der ikke skal være færre fiskere. Og det vil være et af emnerne, når vi fremlægger vores betænkning, siger Kristian Jeremiassen.