Tema: Fiskerilov

Politisk kommentator: Kim Kielsen spiller højt og desperat spil

Kim Kielsen er begyndt at satse på sine personlige relationer for at få fiskeriloven igennem. Det skyldes, at han er ret desperat, vurderer KNR's politiske kommentator.
Kim Kielsen står på trappen foran Inatsisartut, hvor han kiggede på fiskerne, der demonstrerede foran bygningen. Foto © : Malik Brøns
18. april 2024 07:47

Det er et udtryk for desperation, når Kim Kielsen (Siumut) siger, at han vil trække sig fra posten som nalaakkersuisoq for fiskeri og fangst, hvis ikke fiskeriloven går igennem. 

Sådan lyder den umiddelbare analyse fra KNR’s politiske kommentator, Ineqi Kielsen.

- Som vi kender Kim Kielsen, spiller han ikke med åbne kort. Men her ved fiskeriloven kan vi se, at han bruger personkortet og siger, at han trækker sig, hvis ikke den bliver stemt igennem. 

- Det er et ret desperat forsøg på at vise, at "hvis I ikke vælger mig, så vælger I oppositionen", siger Ineqi Kielsen.  

Ineqi Kielsen er politisk kommentator. Han har tidligere været medlem af Inatsisartut for Siumut og været formand for Forfatningskommissionen. Han har nu meldt sig ud af sit tidligere parti. 

En jagt på gennemslagskraft

Analysen kommer, efter Kim Kielsen i denne uge har udtalt, at han bestemt ikke har tænkt sig at blive siddende, hvis loven bliver nedstemt.

- Så har jeg ikke gjort det godt nok, lød hans begrundelse i et interview med KNR onsdag.

Sker det, vil det langt fra være første gang. I løbet af de seneste 14 år har 11 forskellige naalakkersuisut for fiskeri måttet forlade deres post. 

 For når Kim Kielsen på den måde sætter alt på ét bræt, så er det et udtryk for en mere desperat politisk strategi, mener Ineqi Kielsen:

- Det er en desperat gennemslagskraft, som han nu begynder at bruge. Og hvis man skal analysere på det, så kan man også sige, at hvis ikke det her går igennem, så er vi tættere på et valg.

Forslaget til fiskeriloven blev debatteret første gang i Inatsisartut 11. april, og efter en dag, der både bød på demonstrationer fra oprørte fiskere og maratondebat i Inatsisartut-salen, endte lovudkastet med at blive sendt til Fiskeri, Fangst og Landbrugsudvalget.

Her skal det drøftes frem til 8. maj, hvor fiskeriloven efter planen skal debatteres igen. 

Fakta om fiskeriloven

I ikke mindre end 20 år har en ny fiskerilov været på vej.

Den, der gælder nu, er fra 1996, og der har været lavet mange tilføjelser eller ændringer siden da. 

I 2021 kom Fiskerikommissionen med en række anbefalinger til, hvordan fiskeriloven kan se ud.

Embedsmændene i Departementet for Fiskeri lavede et forslag til en ny lov. Høringsfristen sluttede onsdag 24. januar 2024.

Både lokalpolitikere og fiskere rasede over, at de ikke kunne nå at tage stilling til lovforslaget på otte uger.

Sidst i marts afleverede Kim Kielsen (S), naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, det endelige fiskerilovforslaget til Inatsisartut.

Under forårssamlingen skal Inatsisartut behandle fiskeriloven.

Og indtil da vil Kim Kielsen sandsynligvis sætte alle sejl til for at overbevise sine støtter om, at loven er fornuftig, som den ser ud nu. Det vurderer Ineqi Kielsen:

- Han begynder at bruge sine personlige relationer og sin personlige styrke indenfor politik. Det kan skyldes, at han er begyndt at blive mere desperat for at få loven igennem.

En erfaren politiker

Men samtidig er det også et udtryk for, at Kim Kielsen godt ved, at han har et solidt netværk. 

- Han har jo flere stemmer end Siumuts nuværende formand Erik Jensen, påpeger Ineqi Kielsen med henvisning til det seneste valg til Inatsisartut. 

For selvom ordet "desperation" går igen i analysen af Kim Kielsens nuværende position, så er det også vigtigt at huske, at han er en særdeles garvet politiker. 

Derfor har han helt sikkert flere kort i ærmet end dem, han viser udadtil, understreger Ineqi Kielsen: 

- Han har altid flere kort. Han lægger aldrig alle sine kort frem.