Storisen slipper sit greb om Sydgrønland

Om en uge vil det igen være muligt for befolkningen i Sydgrønland at færdes frit på havet, vurderer istjenesten ved DMI.
Bådtrafikken i Sydgrønland har været alvorligt ramt af storisen, som har ligget som en dyne over hele regionen. Foto © : DMI
16. juli 2024 08:09

Isforholdene har været alt andet end normale i Sydgrønland denne sommer. Storisen har skabt store problemer for sejladsen i regionen og dermed også travlhed hos DMI’s istjeneste.

Nu tyder det dog på, at isen endelig slipper sit kolde greb om Sydgrønland. Sådan lyder vurderingen fra Jens Jakobsen, der er iskortlægger i istjenesten ved DMI.

- Storisen er på retur. Torsdag og fredag i sidste uge har vi haft kraftigt blæsevejr fra nordvest. Det har sendt isen til havs. Om en uge vil der være markant mindre storis i området, og krydstogtskibene vil igen kunne sejle ind til Nanortalik og Qaqortoq, siger han.

Meget tyder altså på, at dem, som har været påvirket af ismasserne, snart kan ånde lettet op, nu vandvejene i Sydgrønland igen åbner sig.

Det gælder bland andet Royal Arctic Line, som har haft svært ved at nå frem med deres varer, og turistoperatørerne, der ikke har haft meget at lave, da de store krydstogtskibe har aflyst deres ankomster på grund af storisen.

Man vurderer også, at antallet af isbjørne i området bliver mindre, når isen forsvinder.

Manglende vind skyld i usædvanlig situation

Hos DMI tøver de ikke med at kalde det højst usædvanligt, at der stadig er så meget is i området.

Normalt vil man se, at isen smelter i begyndelsen af sommeren, men sådan har det slet ikke været i år. Skal man finde en umiddelbar forklaring på, hvorfor der i år er særlig meget is, peger Jens Jakobsen på vinden.

- Normalt kommer der en del lavtryk fra Island, som trækker storisen længere mod øst, hvor den smelter og ikke når rundt om Kap Farvel. I foråret og sommeren har vinden været rolig. Derfor har isen ubesværet kunne drive til Sydgrønland, siger han.

Hvis man har fulgt med i de satellitkort, som DMI lægger op på deres hjemmeside og Facebook, har man flere gange i løbet af foråret og sommeren kunne se, at storisen har strækket sig op langs vestkysten og til området omkring Paamiut. Foto © : DMI

Klimaet i forandring eller tilfældigheder?

Der hersker ingen tvivl om, at klimaforandringerne allerede sætter sig aftryk herhjemme.

Det ser man blandt andet i Nordvestgrønland, hvor der er kommet mere ustadigt vejr samtidig med, at isen lægger sig senere og senere, og der bliver mindre af den.

Derfor er det nærlæggende at rejse spørgsmålet, om også de store mængder af storis i Sydgrønland også skyldes klimaforandringerne.

- Mit umiddelbare bud er, at det er tilfældigt, at vi har haft den her usædvanlige sæson, hvor det har flasket sig sådan, at storisen ikke er blevet blæst i stykker, siger Jens Jakobsen.

Han vil dog ikke afvise, at klimaforandringerne også spiller en rolle i forhold til situationen i Sydgrønland. Det vil dog kræve en mere dybdegående analyse af vind og temperaturer, før man kan komme med et klart svar på det spørgsmål.