Svensk statsminister er bekymret over koranafbrændinger

I Sverige har politiet modtaget flere anmodninger om demonstrationer, hvor Koranen efter planen skal skændes.
Koranafbrændingerne har udløst stor vrede i den muslimske verden. Foto © : Scanpix
Skrevet af Ritzau
28. juli 2023 10:07

Den svenske statsminister, Ulf Kristersson, er "meget bekymret" for konsekvenserne af flere demonstrationer, hvor muslimernes hellige bog Koranen bliver skændet.

Det sagde han torsdag på et pressemøde i Stockholm.

I samme ombæring oplyste han, at politiet har modtaget flere anmodninger om demonstrationer, hvor Koranen efter planen skal skændes.

- Hvis de bliver til noget, så kommer vi til at få nogle dage, hvor der er en klar risiko for, at der sker noget seriøst, lød det.

Samtidig fortalte han, at regeringen vil give 15 myndigheder ansvaret for at styrke sikkerheden mod terror.

Koraner brændt og ødelagt

De seneste par uger er der blevet brændt og ødelagt koraner foran ambassader i både København og i den svenske hovedstad, Stockholm.

Säkerhetspolisen, der svarer til den danske efterretningstjeneste PET, fortalte torsdag, at koranafbrændingerne har øget sikkerhedsrisikoen i Sverige.

Chefen for efterretningstjenesten, Charlotte von Essen, lagde dog også vægt på, at terrorniveauet ikke er blevet hævet, men at Sverige er gået fra at være et "legitimt" mål til et "prioriteret" mål for islamiske ekstremister.

Sverige giver foruden ekstremister også skylden for den anspændte situation til både statslige og semi-statslige aktører.

Blandt andet har Rusland stået bag en anti-svensk desinformationskampagne, hævdede Sveriges minister for civilforsvaret, Carl-Oskar Bohlin, onsdag.

Ambassade blev stormet

Koranafbrændingerne har udløst stor vrede i den muslimske verden.

Utilfredsheden kulminerede i sidste uge, da Sveriges ambassade i Iraks hovedstad, Bagdad, blev stormet, og der blev sat ild til bygningen.

Senere forsøgte demonstranter igen at trænge ind i Bagdads ambassadeområde. Her skal Danmarks ambassade have været et mål.