Foto: Anton Gundersen Lihn/KNR

Suka inviterer til topmøde i Ilulissat

Arbejdet med at sikre et fredeligt samarbejde i Arktis skal vedligeholdes. Derfor har det danske udenrigsministerium i samarbejde med Udenrigsdirektoratet her i landet inviteret til Arktisk topmøde til foråret.

I anledning af ti-året for Ilulissat-erklæringen har naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Suka K. Frederiksen og udenrigsminister Anders Samuelsen inviteret til topmøde i Ilulissat. De inviterede er udenrigsministrene fra de fire andre lande, der sammen med Danmark, indgik erklæringen i 2008, USA, Rusland, Canada og Norge.

De øvrige medlemstater i Arktisk Råd, Sverige, Finland og Island, samt de oprindelige folks organisationer, som deltager i Arktisk Råd, er også inviteret.

LÆS OGSÅ Udenrigsminister vil holde arktisk dialogmøde i Ilulissat

Med Ilulissat-erklæringen forpligtede de fem stater sig til at løse eventuelle uoverenstemmelser gennem forhandling. Og samtidig blev indsatserne i internationale fora og samarbejde om miljøbeskyttelse, eftersøgning og søsikkerhed styrket.

Mødet der i år skal markere ti-året for erklæringen var blandt andet en af anbefalingerne i Peter Taksøe-Jensens rapport om dansk udenrigs og sikkerhedspolitik fra 2016. Den såkaldte Taksøe-rapport.

LÆS OGSÅ Se Taksøe-rapportens Arktis-fokus her

- At samle kyststaterne og gøre status for implementeringen af erklæringen og eventuelt her drøfte behovet for en ramme for et styrket sikkerhedspolitisk samarbejde, anbefalede Peter Taksøe-Jensen.

Mødet vil finde sted i Ilulissat den 23. maj. Det er endnu uvist om udenrigsministrene fra de andre lande vil deltage.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt