Aqqaluaq B. Egede, naalakkersuisoq for finanser, deltog også på konferencen, som Naalakkersuisut var medarrangør af.

Udenrigsminister vil holde arktisk dialogmøde i Ilulissat

Bæredygtig udvikling i Arktis var temaet for en stor konference, der fredag blev afholdt i Eigtveds Pakhus i København. Den danske udenrigsminister vil fortsætte snakken næste år i Ilulissat, fortalte han.

FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling med forkortelsen SDG kan vi lige så godt få lært, for det er det helt hotte, når man taler bæredygtig udvikling.

Det danske udenrigsministerium holdt i dag en stor konference om SDG i Arktis med omkring 250 deltagere.

Heriblandt seks medlemmer af Naalakkersuisut, den danske udenrigsminister, flere medlemmer af Inatsisartut og to af de grønlandske borgmestre.

SDG står for Sustainable Development Goals. Det er 17 mål, som FN har defineret som mål for alle verdens lande frem mod 2030.

Det er målsætninger som for eksempel: ingen sult, ingen fattigdom, kvalitet i uddannelse og så videre.

Disse mål skal ligesom i resten af verden også være rammen for den fremtidige udvikling i Arktis.

LÆS OGSÅ Færøsk udenrigsminister bliver væk fra konference i protest

Det slog den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen fast i sin tale på dagens konference. Her fremhævede han blandt andet betydningen af, at staten samarbejder med virksomheder og borgere om den fremtidige udvikling.

I Grønland er det naalaakkersuisoq for finanser Aqqaluaq B. Egede, der har ansvaret for at føre SDG ud i livet, og han garanterer, at SDG ikke bare er ligegyldigt bureaukrati.

- SDG indeholder mange og meget interessante elementer i forhold til at fremme udviklingen i hele verden, ikke bare i Grønland. Det er et meget velegnet værktøj i forhold til byggeaktivitet og brug af jorden og endelig i forhold til bæredygtig udvikling på tværs af landegrænser.

Aqqaluaq B. Egede vil ikke pege på et enkelt af målene som vigtigere end de andre, og kan heller ikke konkret pege på et enkelt område, der skal drive udviklingen i fremtiden:

- Der skal ske udvikling på alle områder. Der kan være bestemte emner, der er interessante for naalakkersuisoq for finanser, og lige sådan for naalakkersuisoq for sociale anliggender. Vi har derfor en masse opgaver, der skal løftes i flok.

Et af de konkrete initiativer, som udenrigsminister Anders Samuelsen præsenterede på konferencen, var et arktisk dialogmøde i Ilulissat i maj 2018 på ti-året for Ilulissat-erklæringen.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt