Suka K. Frederiksen, Kronprins Frederik, Anders Samuelsen ved konferencens start Foto: Martine Lind Krebs

Færøsk udenrigsminister bliver væk fra konference i protest

Udenrigsminister på Færøerne, Poul Michelsen, mødte ikke op fredag, da der var stor konference i Udenrigsministeriet om FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.

Færøernes udenrigsminister Poul Michelsen, som ellers skulle have været medvært ved konferencen. Han forklarer over telefonen til KNR, at der er to grunde til hans fravær:

- For det første er der meget tumult omkring vores lovgivning om vores fiskeri, som foregår i øjeblikket. For det andet er der en strid, som jeg har haft med Udenrigsministeriet om den aftale, som Grønland, Island og Færøerne har lavet. Jeg mener striden, nedgør det nordatlantiske samarbejde, og det er grunden til, at jeg føler mig uønsket i dag.

Udenrigsministeren har i dagens avis Sosialurin i en kronik kritiseret den danske regering for at gribe ind over for en aftale mellem de tre vestnordiske lande, Grønland, Færøerne og Island, der blev indgået 31. august. Ifølge Poul Michelsen har Udenrigsministeriet meddelt, at aftalen overskrider Færøernes og Grønlands udenrigspolitiske kompetencer.

- Det er en indblanding i færøske og grønlandske forhold, som jeg synes er skammelig, siger han.

Færøerne stærkt repræsenteret

Mange andre færøske embedsmænd og politikere var dog mødt op ved konferencen. En af dem var folketingsmedlem Magni Arge fra det republikanske parti Tjóðveldi. Selv om Arge er helt enig med sin ministers kritik, og meget gerne så Færøerne få større udenrigspolitisk kompetence, så ærgrer han sig over, at ministeren ikke er på konferencen.

- Jeg ville bare ønske, at han i stedet for som det øjensynligt ser ud til – at boykotte denne konference – ville stå her på scenen og sige det klart og tydeligt til det her forum, siger Magni Arge.

LÆS OGSÅ Regeringskrise på Færøerne

Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen forlod konferencen tidligt for at være til stede i Folketingssalen, men har sendt følgende udtalelse til KNR:

- Regeringen ser gerne et godt og frugtbart samarbejde mellem Færøerne, Grønland og Island. Det vil vi ikke stille os i vejen for - tværtimod. Men samarbejdet er naturligvis nødt til at foregå i overensstemmelse med de formelle rammer, som følger af lovgivningen, herunder grundloven. Det er helt centralt for regeringen at bevare et konstruktivt samarbejde med landsstyret om de udenrigspolitiske sager, hvor Færøerne har stærke, legitime interesser.

Forstår ikke fravær

Fra grønlandsk side er der ikke stor forståelse for Poul Michelsens fravær. Aqqaluaq B. Egede siger, at det ikke er grønlandsk politik at blive væk fra en mulighed for at samarbejde om tingene.

- Hvis vi alle flygter fra dem, vi er uenige med, vil verdenssamfundets samarbejde lide skade. Derfor vil jeg anbefale, at man kommer til dem, man er uenig med, for at tale med den og se, om der er muligheder for kompromisser.

LÆS OGSÅ Danmark bør give Færøerne mere udenrigspolitisk magt

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!