Foto: © 2016 Føroya landsstýri

Minister: Danmark bør give Færøerne mere udenrigspolitisk magt

Færøerne kan og bør få flere kompetencer på det udenrigspolitiske område, mener Færøernes udenrigsminister, Poul Michelsen. 

I en kronik i Jyllands-Posten langer han ud efter statsminister Lars Løkke Rasmussen, som i maj påpegede, at Grundloven forhindrer større udenrigspolitisk selvbestemmelse til Færøerne og Grønland.

Men det er ikke korrekt, mener Michelsen. 

Grundloven er nemlig til fortolkning, og loven indeholder ingen konkrete ord om, at dele af Riget ikke kan føre en selvstændig udenrigspolitik.

- Den danske regering kan med grundloven i hånden godt medvirke til at udvide Færøernes udenrigspolitiske beføjelser. Det vil regeringen bare ikke, skriver Poul Michelsen.

Han mener, at Grundloven bliver brugt som et ‘skalkeskjul’, når politikerne i København er uenige med Færøerne om, hvordan magten skal fordeles.

Danmark, Grønland og Danmark optræder i dag samlet på den internationale scene. Men ordningen har givet problemer, særligt inden for fiskeriet, fordi landene i flere situationer ikke har ens interesser.

Lars Løkke Rasmussen har for nyligt sagt, at han er parat til at se på ordningen - men at Grundloven forhindrer reel udenrigspolitisk selvbestemmelse til Færøerne og Grønland.

Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen besøger tirsdag meget belejligt Færøerne, hvor han bl.a. skal mødes med sin kollega Poul Michelsen.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt