Avalak: SU-forslag er rigtig dårligt nyt for studerende

Foreningen for grønlandske studerende i Danmark er bekymret over udsigten til de ændringer i SU’en, som den danske regering har foreslået.
02. september 2016 11:21

Den danske regering har foreslået markante ændringer i måden, SU-systemet er skruet sammen på. Stipendiet fra staten skal være mindre, til gengæld kan de studerende få lov til at låne og arbejde mere.

Hos foreningen for grønlandske studerende i Danmark, Avalak, holdt man torsdag aften møde for at diskutere regeringens forslag. Det fortæller Avalaks forhandler, Marie Kahlig:

- Vi synes, det er en rigtig skidt nyhed. Ændringerne kommer til at betyde rigtig meget for grønlandske studerende og deres mulighed for at færdiggøre en videregående uddannelse i Danmark, siger hun til KNR.

Læs også Grønlandske studerende vil blive ramt af ændret dansk SU

Avalak mener, at det er et opgør med en tradition i hele den måde, den danske velfærdsmodel er bygget op.

- Vi synes egentligt, at de her ændringer er et vigtigt brud med det, vi forstår ved den danske velfærdsstat. Vi er vokset op med, at der er lige muligheder for uddannelse, uanset om man kommer fra en velhavende familie eller ej, siger Marie Kahlig.

Regeringens forslag rækker videre end bare ændringer i de studerendes SU. Efter endt uddannelse vil de tilbyde  færdiguddannede et forhøjet beskæftigelses-fradrag i de første tre år, altså lavere skat. Hvis man vel at mærke bliver boende i Danmark.

Naalakersuisoq for uddannelse, Nivi Olsen, er ikke bekymret for, at det skader Grønlands chancer for at få studerende til at rejse tilbage til Grønland med deres færdiggjorte uddannelse i rygsækken.

Læs også Ændringen kommer ikke til at tynge de studerende

Den holdning deler man ikke hos Avalak. De frygter tværtimod, at det bliver svært at få de studerende hjem, når de kan blive i Danmark og betale mindre i skat de første tre år.

- Det hænger ikke sammen med Grønlands ønske om at få studerende tilbage til Grønland hurtigst muligt. Det er en indirekte måde at belaste den grønlandske økonomi, som i forvejen har det svært, siger Marie Kahlig.

Hvis man spørger Grønlands Erhverv, GE, kunne et ekstraordinært beskæftigelsesfradrag til de nyuddannede grønlændere, betyde at flere af dem vil vende tilbage til landet.

- Det kunne man jo afhjælpe ved at lave et beskæftigelsesfradrag, og så måske endda lave et ekstraordinært fradrag for de nyuddannede. Det ville jo udligne systemet, siger sekretariatschef Karsten Klausen.

Regeringens forslag

I dag er SU-satsen på 5941 kroner før skat hver måned, men regeringen lægger op til, at den i fremtiden skal sænkes til 4753 kroner før skat. Det er en forskel på 800 kroner.

 

Til gengæld skal det være muligt for de studerende at optage et skatte- og rentefrit SU-lån på 4344 kroner hver måned. Det er 1300 kroner mere, end det er muligt at låne i dag.

 

På den måde kan det samlede beløb, der tikker ind på bankkontoen hver måned, blive 500 kroner større.

 

Dog vil en større del af den samlede SU være et lån, som senere skal betales tilbage til den danske stat, hvis man vælger den løsning.

 

Hvis man vælger at låne det maksimale beløb, vil man årligt gældsætte sig for 52.000 kroner. I dag er det beløb maksimalt 36.500 kroner årligt. Under uddannelse bliver lånet ikke tilskrevet renter.

 

Fribeløbet, de studerende må tjene ved siden af SU, bliver hævet fra 11.992 til 12.992 kroner om måneden.

 

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet i Danmark