Strejke og lock-out i Danmark kan ramme Grønland

Vejrtjenesten hos DMI lukker ned, ligesom flere uddannelsesinstitutioner, dagtilbud og hospitaler i Danmark bliver ramt, hvis statens lock-out bliver en realitet 10. april.
Blandt andet vejrtjenesten bliver ramt, hvis statens lock-out bliver en realitet 10. april. Foto © : AP/WDAY/RITZAU
08. marts 2018 08:05

Det kan komme til at ramme både i Grønland og grønlændere bosat i Danmark, at den danske stat og en lang række danske fagforeninger er i konflikt om en ny overenskomst.

Hvis konflikten fortsætter som nu, går ca. 15.00 offentlige ansatte i strejke fra 4. april. 

Onsdag meddelelse den danske innovationsminister, Sofie Løhde (V), at staten til gengæld varsler lock-out af 120.000 offentlige ansatte fra 10. april, hvis parterne ikke når til enighed inden.

DMI og lufttrafiktjenesten lukker ned

Modsat en strejke betyder et lock-out, at offentlige ansatte må gå hjemme uden løn. Uanset om det bliver strejke eller lock-out vil det bl.a. ramme meteorologer hos DMI, så varsling af farligt vejr til beredskaber må udeblive i hele Rigsfælleskabet.

Ifølge et notat fra Innovationsministeriet bliver der manglende betjening af luft- og søfart i Grønland, mens der ikke kommer til at være lufthavnsudsigter for lufthavne i Danmark og ingen varsling til international flytrafik.

LÆS OGSÅ Air Greenland ramt af mad-strejke

Kravet fra fagforeningerne er især, at staten skal gå med til mere i løn.

Strejken ville bl.a. ramme undervisere på udvalgte folkeskoler, efterskoler, gymnasier, erhvervsskoler og universiteter i de store byer i Danmark. Det kan betyde, at en lang række studerende, herunder grønlandske elever og studerende i Danmark, må undvære undervisning.

LÆS OGSÅ Politi-ansatte er uenige om feriefrirejse

Lukkede uddannelsesinstitutioner og nødberedskab på hospitaler

Også daginstitutioner og sundhedsvæsnet ville blive markant ramt, hvor essentielle områder som bl. a. fødeafdelinger, ambulancer og livstruende operationer dog vil blive holdt i gang. Også BaneDanmark vil være ramt, så al togdrift må stoppe.

Men statens lock-out kommer til at omfatte langt flere ansatte end ved en strejke. Også selv om Sofie Løhde helst vil undgå begge dele, siger hun.

- Jeg er klar over, at sådan en lockout er en stor ting. Men jeg ser ingen anden udvej, sagde ministeren onsdag.

Staten og de faglige organisationer forhandler dog stadig i Forligsinstitutionen, hvor der er tavshedspligt om forhandlingerne.