Stramning i fiskeriet: Fiskerorganisation er bekymret for næste år

SQAPK er modstander af de nyligt indførte forvaltningsområder i hellefisk fiskeriet. Organisation er bekymret for, at de kystnære fiskere kommer til at stimle endnu mere sammen i fiskeområderne.
hellefisk, Qeqertat, fisk
- Hellefisk fiskeriet i 2021 er allerede bekymrende, siger Erik Lange til KNR. Foto © : Kåre Hendriksen
Skrevet af Andreas Wille
15. december 2020 06:48

Naalakkersuisut har afskaffet kvotefri områder i hellefisk fiskeriet. KNAPK er enig i den beslutning.

Men en anden organisation for det kystnære fiskeri, den lille SQAPK, er imod beslutningen. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut afskaffer kvotefrie zoner for hellefisk

Det er ifølge SQAPK's direktør, Erik Lange, organisationens erfaring, at månedens kvote ofte bliver fisket op inden for 2 uger. 

Og da der ikke længere er de såkaldte kvotefri områder, hvor der er fri fiskeri uden begrænsning, er organisationen bange for, at den fastlagte kvote vil blive fisket endnu hurtigere op. 

- Hellefisk fiskeriet i 2021 er allerede bekymrende, siger Erik Lange til KNR. 

Fiskerne vil flytte bosteder

Han vurderer, at fiskerne efter stramningen i fiskeriet vil vælge at flytte til bosteder, hvor indhandlingsstederne konkurrerer hårdere om hellefisken med bedre pris til fiskerne til følge. Fiskerne er allerede stimlet sammen i Diskobugten og Uummannaq område, fortæller han:

- Indførelse af nye forvaltningsområder betyder også, at hellefisk fiskere vil stimle endnu mere sammen end i dag, siger Erik Lange.

Derfor efterlyser han nye kvotefordeling hos jollefiskerne, hvis joller er mindre end 6 meter lange. Det vil give et mindre hektisk fiskeri, mener han. I dag har disse fiskere en fælles kvote.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut hæver hellefiskekvoten i Uummannaq til 73 procent over anbefaling

- Jollefiskerne bør have kvote for sig selv. På denne måde kan fiskeriet blive drevet på en roligere måde, siger Erik Lange.

Fiskernes og fangernes store organisation, KNAPK, er enig med Naalakkersuisut om de nyligt indførte forvaltningsområder. Organisationen opfordrer i den forbindelse fiskerne til at fiske efter torsken.