Naalakkersuisut afskaffer kvotefrie zoner for hellefisk

Naalakkersuisut opretter fem nye forvaltningsområder for kystnært fiskeri efter hellefisk og ophæver samtidig kvotefrie områder.
Indtil nu har det været tilladt at fiske uden begræsning i de kvotefrie områder. Men fremover er det altså Naalakkersuisut, der sætter den øvre grænse for, hvor meget der må fiskes i forvaltningsområderne Upernavik, Uummannaq og Diskobugten.
10. december 2020 15:58

Kvotefrie områder for kystnært fiskeri efter hellefisk er fortid. Det står klart, efter at Naalakkersuisut i en pressemeddelelse netop har meldt ud, at man i dag har ændret Selvstyrets bekendtgørelse om kystnært fiskeri efter hellefisk. 

Det betyder, at Naalakkersuisut ophæver kvotefrie områder, opretter nye forvaltningsområder og sætter kvoter på fiskeriet efter hellefisk i de nye forvaltningsområder.

Forvaltningsområderne Upernavik, Uummannaq og Diskobugten bibeholdes uden større ændring, oplyser Naalakkersuisut i pressemeddelelsen.

Sydgrænsen for forvaltningsområdet Diskobugten flyttes dog lidt længere syd fra 68°51’N til 68°30’N. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq fastholder: Kvotefrie zoner for hellefisk skal afskaffes

Naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen, sagde i oktober i år til KNR, at hele det kystnære fiskeri efter hellefisk, ifølge koalitionsaftalen, skal indgå i forvaltningsområder.

Og Naalakkersuisut henviser da også i sin pressemeddelelse til koalitionsaftalen og afsnittet, hvor der står, at:

"Hele Grønlands kyst skal deles i forvaltningsområder, hvortil der anvises kvoter for flest mulige fiskearter. Den biologiske rådgivning skal danne grundlag for kvoterne, der også omfatter de nye forvaltningsområder.”

Der bliver i alt oprettet fem nye forvaltningsområder: 

 

Forvaltningsområde Qaanaaq
Forvaltningsområde Sisimiut-Maniitsoq
Forvaltningsområde Nuuk
Forvaltningsområde Paamiut-Qaqortoq
Forvaltningsområde Østgrønland

 

Kilde: Naalakkersuisut

Ophæver kvotefrie områder

I den nye bekendtgørelse er de kvotefrie områder i forvaltningsområderne Upernavik, Uummannaq og Diskobugten altså nu afskaffet.

- Det harmonerer ikke med ansvarligt og bæredygtigt fiskeri, at man i visse områder har frit fiskeri uden kvoter, står der i pressemeddelelsen fra Naalakkersuisut. 

- Erhvervet ønsker MSC certificering på det kystnære fiskeri efter hellefisk på længere sigt, og man får meget svært med at få dette indført, så længe man tillader frit fiskeri i de kvotefrie områder, står der videre i meddelelsen.

Indtil nu har det været tilladt at fiske uden begrænsning i de kvotefrie områder. Men fremover er det altså Naalakkersuisut, der sætter den øvre grænse for, hvor meget der må fiskes i forvaltningsområderne Upernavik, Uummannaq og Diskobugten.

Kvoter for 2021 

Naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen, lovede i oktober, at der ikke skal fiskes færre hellefisk, selvom der indføres nye områder, hvor der kun må fiskes et bestemt antal ton.

- Vi ved allerede, hvor mange hellefisk, der fisket i de kvotefrie områder. Og hensigten er, at der indføres kvotelofter på bagrund af disse fangster, sagde Jens Immanuelsen i oktober til KNR.

Nu har Naalakkersuisut besluttet, at den såkaldte TAC, som er den totale tilladte fangst, for 2021 for kystnært fiskeri efter hellefisk i de nye forvaltningsområder Sisimiut-Maniitsoq, Nuuk, Paamiut-Qaqortoq og Qaanaaq sættes til i alt 2.131 tons. 

TAC for forvaltningsområderne:

 

Sisimiut-Maniitsoq: 223 tons
Nuuk: 1.039 tons
Paamiut-Qaqortoq: 618 tons 
Qaanaaq: 500 tons
Østgrønland: ingen kvotering

 

Kilde: Naalakkersuisut

Naalakkersuisut skriver i pressemeddelelsen, at man har fastsat kvoter i 2021, der svarer til det gennemsnitlige kvoteoptag for 2017 til 2019. Kvoten i Qaanaaq er dog fastsat som gennemsnitligt optag plus 10 procent. (Se faktaboks)

For at sikre et økonomisk og biologisk bæredygtigt fiskeri samt på sigt at opnå MSC-certificering af fiskeriet, har Naalakkersuisut besluttet, at der i 2021 introduceres en gradvis tilpasning fra 2022 til det bæredygtige niveau. Et niveau, der svarer til den videnskabelige rådgivning fra NAFO, skriver Naalakkersuisut.